• Stichting Recht van Ter Leede.
• Stichting Recht van Ter Leede. Foto: Mimi van Rossem

Stichting Landschap Ter Leede opgericht

Algemeen 406 keer gelezen

LEERDAM • Op één van de vele mooie plekken die het Recht van Ter Leede rijk is, heeft het bestuur van de Stichting Landschap Ter Leede vrijdagmiddag, door het presenteren van het logo van de stichting, het moment gemarkeerd dat de stichting officieel is opgericht. Men zet zich in voor het behoud van het unieke landschap rondom het Recht van ter Leede, polder Bruinsdeel, polder Hoog Leerbroek, polder Hoog- of Klein Oosterwijk en polder Loosdorp.

Het logo, dat bestaat uit een Lindeblad waar in het midden als hoofdnerf de weg Recht van Ter Leede, en aan beide zijden van de weg de kavels en sloten in het gebied staan afgebeeld. Dit logo laat duidelijk zien waar de stichting voor staat en welk gebied zij vertegenwoordigt.

Betrokken bewoners
Stichting Landschap ter Leede is opgericht door een aantal zeer betrokken bewoners die aan deze weg wonen. Dit naar aanleiding van het feitdat bewoners nogal geschrokken zijn van de plannen die de gemeente aan het ontwikkelen is, vanwege de realisatie van de wijk Broekgraaf Noord. Dit is het gebied tussen de Parallelweg en de Bruininxdeelsekade. Waar de bewoners zich het meest zorgen om maken is de verkeersontsluiting van Broekgraaf Noord. Deze ontsluitingswegen zouden lopen door stilte- en natuurgebieden.

Het bestuur vertelt dat deze omgeving een beschermingswaardig onderdeel is van het Groene Hart. Het gebied herbergt tal van kwaliteiten op het gebied van landschap, natuur, archeologie, flora en fauna. Daarom hebben de bewoners hun kennis en krachten gebundeld en de stichting opgericht. De stichting beschouwt zichzelf, gezien de doelstelling, als een serieuze deelnemer in het door de gemeente gestarte participatieproces.

Geen protestclubje
“Wij zijn geen protestclubje, maar willen er serieus bij betrokken worden als de gemeente voor dit gebied plannen ontwikkelt. Wij willen niet alleen voorgelicht worden door de gemeente, maar ook actief aan tafel zitten en meedenken en meepraten over de plannen. Ook moeten wij de ruimte hebben om zelf plannen voor dit gebied in te dienen”, merkt Guido Meijer, de voorzitter op.

De stichting is geen belangenbehartiger voor individuele bewoners die bezwaren hebben tegen eventuele plannen van de gemeente. De behartiging van eigen individuele belangen zal de bewoner zelf moeten regelen. 

Of zoals medebestuurder Tjibbe Witteveen aangaf: “ Toen de plannen voor de rondweg werden gepresenteerd dacht ik, dit kan niet. De rondweg zou pal langs mijn woning komen. Ik heb heus geen bezwaar als er naast onze woning een huis gebouwd zal worden, maar een rondweg vlak langs mijn huis gaat echt te ver.”

Gelukkig denkt de provincie hier net zo over en lijkt de rondweg door dit gebied inmiddels van de baan te zijn. Mogelijk zou de te ontwikkelen wijk Broekgraaf Noord ontsloten worden via de bestaande wegen. In gesprek met bewoners van het Recht van ter Leede kom je er al snel achter dat er een actieve buurtvereniging is die zeer actief is. 

Nabuurschap
Of zoals Witteveen opmerkte: “Het nabuurschap leeft hier nog echt.” Naast zich in te zetten voor het behoud van dit unieke gebied wil de stichting zich ook inzetten om het gebied aantrekkelijker te maken voor toerisme.

Meijer vertelt hier als voorbeeld het volgende over: “We staan hier op dit moment op de kasteelplaats. Weinig mensen die weten dat hier vroeger het kasteel van de Heren van der Leede heeft gestaan. Wij willen ons ervoor inzetten dat deze plek meer zichtbaar - en dat de oorspronkelijke verbindingsweg tussen het kasteel en Leerdam weer toegankelijk wordt. Het is sowieso een mooi gebied om door te wandelen.” 

In 1994 zijn bij een archeologisch onderzoek op ongeveer 1,8 meter diep de resten van de fundering en muren gevonden. Op een zeer verweerd bord dat op deze plek staat, wordt hierover iets vermeld.

Mimi van Rossem

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden