Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Meer inspraak voor inwoners: aanpassing regelement van orde raad en raadscommissie

Algemeen 438 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De raad van de gemeente Vijfheerenlanden heeft vorige week donderdag het aangepaste reglement van orde raad en raadscommissie vastgesteld. In de reglementen staan de spelregels voor de vergadering van de raad en de raadscommissies. De gemeenteraad stelt deze zelf vast.

Verplaatsten inspraakrecht
Eén van de meest in het oog springende wijziging in het reglement van orde is het verplaatsen van het formele inspraakrecht van de commissievergaderingen naar het VHL plein. Met het inspreekrecht hebben inwoners of belanghebbenden de mogelijkheid om hun mening over een onderwerp onder de aandacht te brengen van de gemeenteraad.

Het kan daarbij gaan om onderwerpen die wel op de agenda van de (raads)commissie en raad staan, maar het kan ook gaan om onderwerpen die niet op de agenda staan. 

Meer voorbereidingstijd 
De gemeenteraad vergadert in een zogenaamde cyclus. Deze bestaat uit drie soorten vergaderingen: het VHL plein, de commissievergaderingen en de raadsvergadering.

Met het eerder organiseren van het inspraakmoment in de cyclus hebben raadsleden meer tijd om de inspraakreactie mee te laten wegen in hun beslissing. En voor inwoners of belanghebbenden betekent het dat de inspraak er meer toe kan doen.

Aan de praat met de raad
Het inspraakmoment wordt gecombineerd met het VHL plein onderdeel ‘Aan de praat met de raad’. Tijdens dit programma onderdeel kan op laagdrempelige en informele wijze gesproken worden met de raadsleden van de gemeente Vijfheerenlanden.

Het eerstvolgende VHL plein vindt plaats op 16 juni aanstaande van 19.30 tot 20.30 uur in de hal van het gemeentehuis in Meerkerk (prinses Marijkeweg 1). Inwoners zijn welkom om binnen te lopen.

Aanmelden
Aanmelden voor het formeel inspreken tijdens de bijeenkomst kan tot 16 juni 19.00 uur door een mail te sturen aan griffie@vijfheerenlanden.nl. Eventuele vragen of opmerkingen kunnen ook naar dit adres worden gestuurd.

Gertjan den Ouden

Redacteur Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden