Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
• Op deze brug prijkt straks een kunstwerk.
• Op deze brug prijkt straks een kunstwerk. (Foto: Mimi van Rossem)

Primeur: Broekgraaf krijgt Kunstbrug

  •   keer gelezen

leerdam •  De Leerdamse wijk Broekgraaf krijgt dit najaar de primeur met een kunstwerk op een van de vele bruggen die de wijk rijk is. Deze zogenoemde Kunstbrug ligt in het verlengde van de Keizerrood richting de Kristallaan. De werkgroep Kunst in de Openbare Ruimte, het KIOR heeft hiervoor samen met het projectteam van de Broekgraaf kunstenaars opgeroepen met een ontwerp te komen voor een kunstwerk op deze brug.

Vanaf de eerste voorbereidingen van Broekgraaf is door projectontwikkelaar Serge Vonk in de plannen opgenomen dat er kunst in de wijk zou komen. Inmiddels zijn er al een aantal kunstwerken en glazen voorwerpen in de wijk te vinden. Zo zijn er bij veel woningen glazen hoekstenen gebruikt, komt in het ontwikkelingsplan Eiland van Leede het kunstwerk ‘Abstracte Vogelzwerm’ van de lokale glaskunstenares Bibi Smit te hangen en zijn alle straatnamen een verwijzing naar de Glasfabriek. Ook hangt in de hal van het appartementengebouw aan de Keizerrood een afbeelding van een glasblazer, uitgevoerd in pixelachtige fotootjes die tijdens de bouw zijn gemaakt.

Over Kunst op de Brug vertelt Wim van der Leij namens de KIOR het volgende: “In maart is een oproep in het BK magazine, een vakblad voor beeldend kunstenaars, geplaatst met de vraag te reageren. Hierop kwamen 44 reacties binnen en de KIOR heeft hieruit vier kunstenaars gevraagd een ontwerp te maken. De vier ontwerpen worden op 1 juni gepresenteerd aan de jury bestaande uit het KIOR, het projectteam Broekgraaf en twee bewoners van de wijk.”

Van der Leij noemt het voor de kunstenaars een grote uitdaging om een openbaar kunstwerk te ontwerpen voor een brug in een wijk waar na realisatie 1.250 woningen staan. Van der Leij: “Het kunstwerk dat op de brug een plaatsje krijgt moet natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldoen. De constructie van de brug mag niet aangetast worden, het fietspad dat er ligt moet aansluiten op de brug, de bestaande brugleuning mag worden vervangen, maar een nieuwe leuning moet wel aan alle veiligheidsnormen voldoen en er mogen geen zitelementen op de brug komen. Maar wat zeker heel belangrijk is, is dat het kunstwerk maximaal drie meter hoog mag worden en vandalisme bestendig is. Alle elementen op de brug moeten hufterproof zijn.”

De presentatie van de ontwerpen aan de jury zal ‘s middags plaatsvinden, maar omdat de KIOR en het projectteam het heel belangrijk vinden om de mening van de bewoners uit de wijk mee te nemen over welk ontwerp uitgevoerd gaat worden, is er op 1 juni tussen 17.00 en 18.30 uur een inloop in de Huyskamer van de wijk Broekgraaf. Deze is gevestigd aan de Kristallaan 2a. Alle bewoners uit de wijk zijn welkom om hun visie hierop te geven. Na de inloop zal de jury het ontwerp kiezen dat gerealiseerd gaat worden. Als alles volgens planning verloopt, zal het kunstwerk in de herfst op de brug geplaatst worden.

Door Mimi van Rossem.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten