Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
<p>• Volodymyr Budnik, Johan Pouw en Kateryna Hlova.</p>

• Volodymyr Budnik, Johan Pouw en Kateryna Hlova.

(Foto: Ingeborg Al)

Oekraïner aangenomen als buschauffeur

  •   keer gelezen

VIANEN • Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vervoert Viaans busbedrijf Pouw Vervoer vluchtelingen vanaf de grens van Oekraïne en Polen naar Nederland. Eigen chauffeurs en een grote groep vrijwilligers rijden heen en weer en helpen mensen die dat echt nodig hebben.

Vrachtwagenchauffeurs uit Oekraïne rijden door heel Europa, maar komen in de problemen doordat zij hun inkomen kwijtraken door de oorlog. Ze stranden in het buitenland en kunnen in sommige gevallen niet meer terug naar hun huis, familie en vaderland. De situatie is schrijnend.

Een Oekraïense studente, Kateryna Hlova, hielp vrijwillig aan de grens met het vertalen van het Engels naar Oekraïens en Pools. Ook onderhield zij het contact met de lokale overheid en de politie. 

Inmiddels is ze naar Nederland afgereisd, waar ze met open armen werd ontvangen door Pouw Vervoer. Zij hebben haar begeleid met huisvesting, medische zorg en overige zaken. 

Mede dankzij de inzet van Kateryna is vorige week de eerste Oekraïense chauffeur aangenomen als buschauffeur. Na weken van voorbereiding waarin alle benodigde documenten vertaald werden in het Oekraïens zoals werk- en veiligheidsinstructies, handboeken en zelfs de cao tekende Volodymyr Budnik zijn arbeidsovereenkomst.

“Het betreft tijdelijke krachten”, vertelt Martijn van de Kroef van het Viaanse busbedrijf. De chauffeurs mogen maximaal zes maanden met hun Oekraïense rijbewijs in ons land rijden. We spelen tevens een proactieve rol in het proces tot het behalen van Code 95 voor de bus, want zonder deze code mogen ze hier niet de weg op.”

Inmiddels heeft het bedrijf het idee opgepakt om ook iets te kunnen betekenen voor de vrouwen van de chauffeurs, die mee naar Nederland zijn gekomen. Zij willen heel graag werken in plaats van thuis zitten. 

Wellicht lukt het om een mooie samenwerking aan te gaan met lokale bedrijven die hun vacatures niet ingevuld krijgen. Dat zou toch een prachtige maatschappelijke toevoeging zijn.

Door Ingeborg Al.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten