Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
• De woning aan de Voorstraat.
• De woning aan de Voorstraat. (Foto: aangeleverd)

Plaquette voor feministe Joke Smit

  •   keer gelezen

VIANEN • De bekende feministe Joke Smit heeft in de wijk Amaliastein in Vianen een straat die naar haar vernoemd is. Wat niet veel mensen weten is dat ze een deel van haar jeugd in Vianen heeft doorgebracht. Als dochter van het hoofd van de Vrije School met den Bijbel heeft Joke op de Voorstraat gewoond. Een gegeven om bij stil te staan.

Joke Smit heeft, toen ze elf jaar was, van november ‘44 tot januari ‘45 een dagboekje bijgehouden over haar belevenissen in de oorlogsjaren. Het is een uniek document dat onder andere laat zien hoeveel tijd in de hongerwinter besteed moest worden aan het aanvullen van de dagelijkse rantsoenen.

De Historische Vereniging ‘Het Land van Brederode’ heeft in haar magazine van oktober 2020 uitvoerig aandacht besteed aan dit dagboekje. Naast deze activiteit heeft, tijdens de tweejaarlijkse Brederodelezing in 2021 van de Historische Vereniging, tijdgenoot en medestrijdster Hedy d’Ancona een lezing over Joke Smit gegeven.

Voor Henk Lammertink dé aanleiding om zich in te zetten voor een blijvende herinnering aan de periode dat Joke Smit in Vianen heeft gewoond. Lammertink nam contact op met de huidige eigenaren van het pand en die vonden het een goed idee om een plaquette aan hun woning te bevestigen die verwijst naar de periode dat Joke Smit aan de Voorstraat heeft gewoond.

De Historische Vereniging stond achter het idee van een plaquette en draagt dan ook financieel bij. Lammertink heeft ook een beroep gedaan op het Kunst- en Cultuurfonds Vijfheerenlanden. Dit verzoek viel bij de gemeente in vruchtbare aarde. Ze draagt dan ook, met een substantieel deel, bij aan het de plaatsing van de plaquette.

Lammertink: “Met de onthulling van de bronzen plaquette eind augustus van dit jaar, heeft Vianen een passende gedenkplaat ter nagedachtenis aan deze zo belangrijke voorvechtster van vrouwenrechten.”

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten