Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
• Eén van de optredens tijdens JAMPOP.
• Eén van de optredens tijdens JAMPOP. (Foto: Nico van Ganzewinkel)

21 mei: finale van JAMPOP in Everdingen

  •   keer gelezen

EVERDINGEN • Aankomende zaterdag is het zo ver. Zeven bands strijden dan tijdens de finale van JAMPOP om de winst. De jury krijgt het moeilijk, want de deelnemers lopen enorm uiteen. Metal, Nederlandstalig, rock, singer-singwriter, het komt allemaal voorbij in en rondom dorpshuis Het Knooppunt in Everdingen. “Maar het gaat om de combinatie van uitstraling en muzikaliteit van een band, het genre maakt dan niet uit.”

Dat laatste zeggen Tino van Kats en Pieter Laurman, twee van de drijvende krachten achter de bandwedstrijd. “We organiseren dit sinds 2008 in deze vorm. We vonden dat er meer live muziek in de regio moest komen. Bovendien waren er toen de nodige bandjes die uit de buurt kwamen, die wilden we een podium bieden.”

“De eerste jaren was JAMPOP dus vooral van het niveau schoolbandjes, maar door de jaren heen heeft het zich enorm ontwikkeld. Nu komen de bands uit alle van het land. We hebben bands gehad uit de achterhoek, uit Limburg en zelfs uit België. Maar ook de lokale bands blijven meedoen hoor, zo staat Four Riddels in de finale. Die komen uit Leerdam.”

Goede kwaliteit techniek
De reden dat bands graag spelen bij JAMPOP kom volgens Van Kats door de kwaliteit van de techniek. “We hebben heel goed geluid en sinds een aantal jaar ook uitstekend licht. Via het Oranjefonds en de stichting van het dorpshuis hebben we geld gekregen wat we hebben geïnvesteerd. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. We krijgen heel vaak te horen van deelnemers dat dit het beste licht en geluid is waar ze ooit mee hebben mogen werken.”

De voorrondes begonnen in oktober van het vorig jaar. Normaliter staan er dan tot en met april iedere maand drie bands op het podium, waaruit de winnaar wordt gekozen. Door de lockdown die tussendoor kwam, is dat nu niet helemaal gelukt, maar de finaleavond is aangevuld met de beste nummers twee en een band van vorig seizoen. 

Programma
Het programma start om 16:00 uur en duurt ongeveer tot middernacht en is verdeeld over twee podia: één binnen en één buiten. De deelnemende bands zijn in willekeurige volgorde: Joy Killed The Duke, Four Riddles, Ego Twister, Vrouw Die Drinkt, Harrisson Dean, Coen’s Legacy en Goodbye Wesley. De avond wordt afgesloten door een optreden van de band New Bond.

Gertjan den Ouden
Redacteur Vijfheerenlanden
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten