• Oud-wethouder Cees taal bij de opening van het Stadspark.
• Oud-wethouder Cees taal bij de opening van het Stadspark. Foto: Mimi van Rossem

Stadspark Leerdam officieel geopend

Algemeen 1.838 keer gelezen

LEERDAM • Het Stadspark dat naast de Houdloods aan de Zuidwalion Leerdam is gerealiseerd, is vrijdagmiddag officieel geopend. Voor Cees Taal, die maandag afscheid nam van het college was dit de laatste keer dat hij aanwezig was als wethouder cultuur van Vijfheerenlanden, en voor zijn opvolger John van der Velde de eerste. Beiden waren het, net als de vele aanwezigen tijdens de opening, er roerend over eens: “Wat is het een mooi park geworden.”

Met de realisatie van het Stadspark is de aanleg van de Glasroute gereed. De Glasroute loopt van het Nationaal Glasmuseum langs het Dijkpark en het Molenpark naar het Stadspark. Cees Taal memoreerde in zijn toespraak hoe deze route tot stand is gekomen. “Al sinds de verbouwing van het Glasmuseum, die in 2011 gereed was, waren er plannen om deze route met daarin het Dijkpark en Molenpark aan te leggen. Door grote inzet van velen, en in het bijzonder onze cultuurambtenaar Dick Admiraal, is de aanleg van het Stadspark en de Glasroute nu voltooid. 

Subsidies
In eerste instantie kwam er subsidie voor het Dijkpark waar naast mooie glazen kunstwerken ook de Glazen Toren van Willem Heesen staat, die door een crowdfunding actie in het park geplaatst kon worden. Daarna werd er subsidie verleend voor de aanleg van het Molenpark waar kunstwerken staan van Gerard Akerboom, Fransje Booy en Daniel Olieslaeger.

Vervolgens kwam er voor de derde keer een financiële injectie van zowel gemeente als subsidieverleners om het Stadspark te realiseren. Door de recent geplaatste, van Corton staal vervaardigde welkomstborden, het verbeteren van de bewegwijzering, het plaatsen van grote muurschilderingen en het plaatsen van de kunstwerken in de parken krijgt Leerdam eindelijk die zo belangrijke erkenning en zichtbaarheid als Glasstad.” 

Gastarbeiders
Eén van de bijzondere kunstwerken in het Stadspark is het monument ter ere van alle gastarbeiders in Leerdam en, gemaakt door Marco Lopulalan. Maar er zijn meer in het oog springende werken, zoals de Berenbende en de zogenoemde ‘Millenniumklok, die door Bernard Heesen en zijn team zijn gemaakt naar aanleiding van kindertekeningen.

Er is het beeld ‘de Linge’, de familie rugstreeppadden gemaakt door Gerard Akerboom en de Wall of Fame. In de lage muurtjes waarop gezeten kan worden, zijn twaalf glazen stenen geplaatst die symbool staan voor de Leerdamse Glaskunstenaars Alle Hutters, Willem Heesen, Bernard Heesen en zijn team, Gert Bullée, Marco Lopulalan, Emil Kovaks, Maxi Prertorius, Marinke van Zandwijk, Geir Nustad, Josja Schepman en Maurice de Jong. 

Willem Heesen
Vlak voor de opening van het Stadspark kwam er geheel onverwachts nog een kunstwerk van Willem Heesen bij het Stadspark te staan. Tegen een zijwand van de opslagschuur naast de Houtloods is in een vitrine het kunstwerk, bestaande uit ruim 200 glazen bollen die bevestigd zijn in verticale draden, te zien. De constructie doet denken aan een ‘reuzentelraam’.

Dit kunstwerk heeft Willem Heesen oorspronkelijk gemaakt voor de opening van het cultureel centrum De Wipmolen in Alblasserdam in 1984. Toen in 2008 de Wipmolen werd afgebroken is het kustwerk verhuisd naar de tennisvereniging en later kwam het in de opslag bij Maat Transport terecht. In het voorjaar heeft het kustwerk nog even in de hal van de bibliotheek in het gemeentehuis van Alblasserdam gestaan, maar het lukte Dick Admiraal om het kunstwerk naar Leerdam te halen.

Door Mimi van Rossem

• Het monument voor de gastarbeiders.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden