Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
• Arie Brouwer en zijn opvolger William van Vuren.
• Arie Brouwer en zijn opvolger William van Vuren. (Foto: Gertjan den Ouden)

De Schoonrewoerdse markt komt er weer aan: ‘Het is het hoogtepunt van het jaar’

  •   keer gelezen

SCHOONREWOERD • ‘De Mart’. Zo wordt de jaarmarkt in Schoonrewoerd in de volksmond genoemd. Na twee jaar afwezigheid staat het evenement, dat al sinds de jaren 60 wordt gehouden, op het programma voor 27 mei aanstaande. “Vraag aan een willekeurig kind in het dorp wat het hoogtepunt van het jaar is en je krijgt als antwoord: de jaarmarkt.”

Dat laatste zegt Arie Brouwer, nu nog actief als drijvende kracht van de organisatie van de Jaarmarkt. “We hebben hier een dorpskrant: De Klepper. Daar staat altijd een interviewtje met een kind in. De Jaarmarkt wordt in die rubriek steevast genoemd als hoogtepunt van het jaar. En zo zullen ook veel ouders kijken naar de markt.”

Feest der herkenning
“Het is ieder jaar een feest der herkenning. Mensen die al jaren niet meer hier wonen komen toch weer een dagje terug om te kijken en om familie te bezoeken. Je spreekt dus mensen die je vaak maar eens per jaar ziet en vanwege corona heeft dat nu dus nog twee jaar langer geduurd.”

Op de markt staan zo’n 85 à 100 kraampjes. De organisatie doet ieder jaar haar best om zo veel mogelijk verschillende aanbieders op de markt te hebben, zodat er geen twee dezelfde kramen te vinden zijn. Op die manier kan iedereen wat verdienen. De markt zelf duurt tot ongeveer 14:00 uur, waarna er een clown zal optreden voor de kinderen. 

“Dat geeft ons de tijd om op te ruimen en de spellen voor de rest van de dag op te zetten”, aldus Arie Brouwer. Om 16:00 uur start het traditionele ‘Kuipsteken’. Een deelnemer neemt plaats op een stoel op een aanhanger achter een trekker en moet met een stok door een ring zien te prikken. De ring zit vast aan een emmer met water en wie niet goed mikt haalt dus een nat pak. 

“In de praktijk haalt vrijwel iedereen dus een nat pak.” Na het kuipsteken zijn er volop andere spellen voor jong en oud te doen. De spellen zijn te vergelijken met het tv-programma ‘De Alleskunner’. Aan het eind van de dag wordt er een winnaar uitgeroepen, al is dat niet het belangrijkste. 

Wisseling van de wacht
In totaal werken er zo’n 25 vrijwilligers mee aan de Jaarmarkt, maar voor Arie Brouwer is het de laatste keer. “Of nou ja, in deze vorm dan. Ik onderhield ook de contacten met de sponsoren, maar dat draag ik nu over aan William van Vuren. Nu mag de volgende generatie het gaan laten zien.”

Los van de kramen en de spelletjes is er eten en drinken te krijgen en is er muziek gedurende de dag. Lekker weer zou het hele feest compleet maken.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten