Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
Foto: 123RF.com

Warmtenet voor Everdingen is haalbaar; informatieavonden op het programma

  •   keer gelezen

EVERDINGEN • Energiecoöperatie Huibertstroom uit Everdingen heeft het gerenommeerde ingenieursbureau IF Technology in de arm genomen om te onderzoeken of een warmtenet in Everdingen haalbaar is. De uitkomst van het onderzoek is positief. De energiecoöperatie organiseert drie informatieavonden om inwoners te informeren en een toelichting te geven op de resultaten

Huis verwarmen met warmte uit de Lek
Uit het onderzoek van IF Technology blijkt dat de huizen in de kern van Everdingen duurzaam verwarmd kunnen worden met warmte uit de Lek. Huizen die zich laten aansluiten op het warmtenet hebben geen CV-ketel meer nodig. Dat betekent dat de inwoners van Everdingen in de toekomst niet langer afhankelijk zijn van - duur - gasDe gemeente Vijfheerenlanden en Natuur en Milieufederatie Utrecht ondersteunen het initiatief van Huibertstroom.

Technisch haalbaar
Het ingenieursbureau heeft allereerst onderzocht of het warmtenet technisch haalbaar is. Het onderzoek geeft antwoorden op vragen, zoals: hoe krijg je de warmte uit de lek? Kan de warmte worden opgeslagen in het grondwater? Waar komen de leidingen van het warmtenet te liggen in het dorp? Wat is daarvan de impact? Wat is er nodig om inwoners aan te sluiten op het warmtenet, etc.

Is een warmtenet betaalbaar?
Ook is gekeken naar het financiële plaatje: hoe groot zijn de investeringen? Wie gaat het warmtenet betalen? Wat zijn de jaarlijkse kosten voor de inwoners in vergelijking met aardgas? Kun je inwoners aansluiten op het warmtenet zonder een eigen bijdrage? Wat moeten inwoners zelf doen? Op deze en nog veel meer vragen geeft Energiecoöperatie Huibertstroom een antwoord tijdens de informatieavonden.

Drie informatieavonden
Er zijn drie informatieavonden. Energiecoöperatie Huibertstroom wil zoveel mogelijk inwoners de kans geven om te horen wat het warmtenet is, waarom het haalbaar is, wat het kan betekenen voor de verwarming van hun huis en waarom een warmtenet goed is voor Everdingen. Ook is er volop ruimte om mee te denken en te praten en vragen te stellen.

De eerste informatieavond was op woensdag 11 mei, de tweede is op donderdag 19 mei en de laatste is op woensdag 1 juni.Alle avonden beginnen om 20.00 uur (inloop vanaf 19:45) met koffie/thee in het dorpshuis. Iedereen is van harte welkom en mag ook buren of kennissen uit Everdingen meenemen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten