Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
Kyra van Holten aan het werk bij de 'Hot End-machines'.
Kyra van Holten aan het werk bij de 'Hot End-machines'. (Foto: Aangeleverd)

Kyra (20) eerste vrouw bij ‘Hot End’ in Glasfabriek

  •   keer gelezen

LEERDAM • Onbedoeld heeft de 20-jarige Kyra van Holten uit Leerdam voor een primeur bij de Glasfabriek O-I Netherlands gezorgd. Zij is één van de cursisten die vorig jaar september aan de mbo3 opleiding tot Mechanische Operator is begonnen. Tijdens de stageperiode, die een onderdeel is van de opleiding, liet Kyra al snel weten dat zij bij de ‘Hot End’ van de flessenmachine wil werken. En daarmee is Kyra de eerste vrouw in de geschiedenis van de Leerdamse Glasfabriek die aan deze machines werkt. 

Ton Ruggenberg, hoofd apprentice opleidingen vertelt de beslissing van Kyra bijzonder te vinden. Hij hoopt dat er meer meiden haar voorbeeld willen volgen. Ruggenberg: “Want werken in de techniek is tegenwoordig echt niet meer alleen voor mannen hoor.” 

Ruggenberg is zeer tevreden over de inzet van Kyra: “Want juist doordat zij nog jong is en dus een vrouw is, heeft zij soms een heel andere kijk op het werk dan de mannen die hier meer dan 40 jaar werken. En denk maar niet dat we haar anders behandelen, ze krijgt dezelfde behandeling als de rest. Maar het is wel fijn dat we nu vrouwelijke werknemers krijgen. Soms komt ze met dingen waar mannen niet aan denken.”

Gelakte nagels
Over haar opleiding tot Machine Operator vertelt een zeer enthousiaste Kyra, die geheel in tegenstelling dan de mannen met mooie gelakte nagels naar haar werk gaat, het volgende: “Die gelakte nagels, dat is het enige vrouwelijke aan mij, want ik ben toch echt wel een mannenmeisje. En weet je, ik moet tijdens het werk toch grote handschoenen aan, dus zie je mijn nagels niet.”

“Maar even terug naar het waarom ik aan deze cursus ben begonnen. Ik deed een koksopleiding, maar dat was het niet helemaal voor mij. Ik kom uit een mannenfamilie en leerde al jong iets over de techniek. Ik wilde eigenlijk niets liever dan werken in een fabriek. Werken met machines of robots, werken op een plek waar de uitdagingen liggen en vernieuwingen worden doorgevoerd. Want ik houd van uitdagingen dus toen ik hoorde van deze opleiding wist ik dat dit echt iets voor mij was. Ik heb gekozen voor de Hot End-afdeling, ik wil alles leren over deze machines. Ik wil meer kijken naar de technische mogelijkheden van een machine, wat kan anders en beter.” Lachend vult Kyra aan: “En het blijft warm werk, want achter het fornuis is het warm en bij de flessenmachines ook.”

“Ook werk ik met veel plezier in de wisselende ploegentijden. Ik werk graag s’ nachts.” Ruggenberg vertelt: ”Het is mooi om te zien hoe jongeren kijken naar het werk dat door mensen wordt gedaan die soms meer dan 40 jaar in de fabriek werken. Zij kijken soms toch wel iets anders tegen het werk aan. Ook mooi om te zien is dat jongeren hier ook gewoon met de oude garde over kunnen praten.”

Vaste aanstelling
Als Kyra de opleiding goed afrond is zij verzekerd van een vaste aanstelling binnen het bedrijf. Gezien het succes van de opleidingen die sinds vier jaar in de glasfabrieken van Maastricht en Leerdam worden gegeven, wordt in september weer een twee jarige opleiding opgestart. Met dit leer- en werktraject wil O-I het technisch onderwijs promoten, jonge mensen voorbereiden op een professionele loopbaan en de leerlingen begeleiden naar een diploma en vaste baan.

De technische en theoretische trainingen worden verzorgd door Technicom en de praktijkervaringen door zeer ervaren O-I medewerkers. Binnen het bedrijf is het afgelopen jaar naar de opleidingen gekeken. Werd tot nu toe samengewerkt met een uitzendbureau, nu gaat alles in eigen beheer en de nieuwe lichting cursisten krijgen naast een uitstekende opleiding ook zeer goede arbeidsvoorwaarden. 

Wie zich wil aanmelden voor de opleiding die in september start kan dit doen door te mailen naar: ton.ruggenberg@o-i.com of recruitment.leerdam@o-i.com

Door: Mimi van Rossem

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten