Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
<p>• Mariëlle van Wuijckhuijse uit Vianen is de tweede van links.</p>

• Mariëlle van Wuijckhuijse uit Vianen is de tweede van links.

(Foto: Aangeleverd)

Vier vriendinnen wandelen de Mont Ventoux op tegen MS

  •   keer gelezen

VIANEN • Tijdens de opleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige leert Mariëlle van Wuijckhuijse, geboren en getogen Viaanse, drie mede studenten heel goed kennen. Er ontstaat een hechte vriendschap met Daphne, Gerria en Jonna. In de afgelopen tien jaar hebben ze lief en leed met elkaar gedeeld; bruiloften, kinderen krijgen, ouders verliezen maar vooral hebben ze heel veel lol samen. Elk jaar vieren ze hun vriendschap door gezamenlijk een weekendje weg te gaan, zonder hun partners en of kinderen. De ene keer verblijven ze ergens in Nederland en het andere jaar reizen ze af naar het buitenland.

Chronische zenuwziekte
In 2020 wordt bij de zus van Daphne, Leonie, de diagnose progressieve MS vastgesteld. Leonie is dan 34 jaar en heeft twee jonge kinderen. Ruim 25.000 Nederlanders ondervinden dagelijks de gevolgen van MS, een chronische zenuwziekte met een onzeker en grillig verloop.

Er bestaat een grote kans om op jonge leeftijd in een rolstoel te belanden. In de meeste gevallen wordt de diagnose MS gesteld bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud. Te lang heeft deze ziekte onvoldoende aandacht gekregen, een oplossing voor deze ziekte is er daarom nog niet. Veel geld, voor o.a. onderzoek, is nodig om een MS-vrije wereld te creëren. Op maandag 6 juni – Tweede Pinksterdag – zal de tiende editie van “Klimmen tegen MS” plaats vinden. Dit is het grootste wieler- en loopevenement op de flanken van de legendarische Kale Berg, de Mont Ventoux.

Jubileum op de fiets
De vier vriendinnen besluiten hun 10-jarig vriendschapsjubileum niet te vieren met bubbels en een reisje naar Madrid, maar schrijven zich in voor dit prachtige evenement met Team Leo’s Ladies. Met hen hebben zich meer dan 800 deelnemers ingeschreven. Elk team heeft zijn eigen verhaal en reden. Maar iedereen deelt één hoofddoel; zo veel mogelijk geld inzamelen zodat er meer onderzoeken uitgevoerd kunnen worden naar MS. De teller staat nu al op 692.293 euro.

“Binnen één dag hadden we ons streefbedrag van 1.000 euro opgehaald, dat is inmiddels opgelopen naar 8.227 euro” vertelt Mariëlle. “Om zo veel mogelijk geld op te halen verkopen we een heerlijke rosé. We hebben reeds 171 flessen verkocht en dat bedrag moeten we nog optellen bij het huidige saldo. Bakkerij ’t Hofje heeft ook een mooie actie op touw gezet en verkoopt haverkoeken. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel.”

Zelfstandig voorbereiden
Omdat de vier vriendinnen wisselende diensten in de zorg draaien bereiden ze zich grotendeels zelfstandig voor en eens per maand lopen ze gezamenlijk. Op 6 juni klimmen ze 22 kilometer naar boven. De Kale berg heeft een stijgingspercentage van 10 % en het kan er in die tijd vriezen of dooien.

“Op vrijdag 3 juni rijden we in één auto naar Frankrijk toe waar we een camping geboekt hebben. Geen van onze gezinnen en familieleden mogen mee. Het is ons ding en we gaan dit gezamenlijk beleven.” Het is niet zeker of Leonie zelf aanwezig kan zijn. Zij is afhankelijk van hulpmiddelen om te lopen en invliegen kost haar te veel energie. De tocht zal loodzwaar worden, maar de vriendinnen zullen op pure wilskracht hun missie samen gaan vol brengen.

Doneren kan via www.klimmentegenms.moves.ms/team/leo-s-ladies

Ingeborg Al

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten