Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
• Gerrit van Essen en dominee Huib van Markus.
• Gerrit van Essen en dominee Huib van Markus. (Foto: Mimi van Rossem)

7 mei: Jubileummarkt van de Pauluskerk

  •   keer gelezen

LEERDAM • “Wij zijn heel blij dat het nu door kan gaan, want vanwege de coronaregels hebben wij het al twee keer uit moeten stellen.  Opgelucht kunnen we melden dat op zaterdag 7 mei de jubileummarkt van de Pauluskerk in Leerdam wordt gehouden”, vertelt Gerrit van Essen, medeorganisator van de markt.

Stond de markt met het thema ‘Ontmoeten’ eigenlijk vorig voorjaar al gepland, nu is het 7 mei dan toch echt zover dat de Jubileummarkt kan doorgaan. De vrijwilligers hebben de afgelopen maanden al veel werk verzet om er een hele mooie dag van te maken. Een dag om met alle mensen uit Leerdam te vieren dat de Pauluskerk 26 januari in 1961 officieel in gebruik werd genomen. 

Een bijzondere kerk die gebouwd kon worden door de vele financiële bijdragen van de bewoners uit wijk Leerdam-West. Dominee Huib van Markus vertelt hoe bijzonder hij dit vindt en ook hoe de kerk aan zijn naam kwam. “De kerk dankt zijn naam aan het Europaplein. In de bijbel lezen we dat Paulus het evangelie naar Europa bracht. Dus kreeg de kerk de naam van Paulus.”

Trakteren
Er is tijdens de Jubileummarkt veel te zien en te doen. De markt wordt gehouden van 10.00 tot 16.00 uur. Rondom de kerk staan tientallen kraampjes waar van alles te koop en te proeven is.

“Omdat de Pauluskerk dus haar verjaardag viert trakteren wij alle bezoekers op koffie, thee en iets lekkers”, vertelt van Essen. Maar de bezoekers kunnen ook consumptiebonnen kopen waarmee onder andere, pastasalades, fruitsalade, tosti’s, nasi, pannenkoeken, hamburgers, halal burgers en kipburgers of een ijsje bij de ijskar gekocht kunnen worden. Verder is er een boekenmarkt, zijn er kramen met vintagespullen, snijbloemen en planten, huisraad, speelgoed, een enveloppenkraam en nog veel meer. 

Ook aan de jonge bezoekertjes is gedacht, want de kinderen kunnen zich vermaken op een aantal leuke speeltoestellen. Ook is er een wandel- en fietstocht uitgezet. Verder zal het project Fietsmaatje met een duofiets aanwezig zijn.

Doopjurkjes
Maar niet alleen buiten, ook binnen in de kerk is van alles te beleven. In één van de zalen hangen ruim 20 doopjurkjes, waaronder echte oude familiestukken, is er een kleine expositie over het ontstaan van de kerk en zijn er bijbelquilts te bewonderen die zijn gemaakt door Rieteke Hoogendoorn. In de Rehoboth-zaal wordt kinderkleding verkocht. Wie graag eens de kerk van binnen wil zien, dit kan ook tijdens de Jubileummarkt. De hele dag door worden er rondleidingen gegeven en zullen de vaste organisten het orgel bespelen. Van Essen vult aan: “En er hangen in de kerk een groot aantal tekeningen, die door de leerlingen van de drie christelijke scholen in Leerdam tijdens een kleurplatenwedstrijd zijn gemaakt. De leerlingen konden hier een prijs mee winnen en deze zijn op de scholen uitgereikt.

Samen eten in de Kerk
Ook het eetproject van de Pauluskerk’ Samen Eten’, is inmiddels weer opgestart. “Samen Eten’ is een wekelijkse gratis maaltijd, waarbij iedereen welkom is. Van Essen: “Iedereen die dit wilt kan iedere dinsdag tussen 17.30 en 19.00 uur komen eten. Jong, oud, gelovig of ongelovigen, iedereen is welkom. ‘Samen Eten’ is opgestart om ouderen, mensen die eenzaam zijn, of gewoon mensen die eens een keertje niet willen koken de gelegenheid te bieden eens met andere mensen samen te eten.”

“De maaltijd wordt iedere week door vrijwilligers zelf bereid en bestaat meestal uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een toetje. De maaltijd wordt afgesloten met een kopje koffie of thee. Vooraf aanmelden hoeft niet.” Van Markus vult aan: “En proef dan niet alleen van het eten maar ook van de gezellige sfeer. ‘Samen Eten’ is ook een mooie gelegenheid om eens andere mensen te ontmoeten.”

Mimi van Rossem

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten