Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
• Adrie en Linda de Jong stoppen met de organisatie van de avondvierdaagse.
• Adrie en Linda de Jong stoppen met de organisatie van de avondvierdaagse. (Foto: Mimi van Rossem)

Geen avondvierdaagse in Leerdam: ‘Hopelijk wil iemand het in de toekomst overnemen’

  •   keer gelezen

LEERDAM • Na twintig keer de avondvierdaagse van Leerdam te hebben georganiseerd stoppen Adrie en Linda de Jong dit jaar definitief met het organiseren van dit wandelevenement. Eigenlijk zou dit jaar van 13 tot 16 juni de Avondvierdaagse worden gehouden en als corona er niet was geweest dan zou de vierdaagse dit jaar zelfs voor de 50ste keer georganiseerd zijn.

“Maar door corona mocht het twee jaar niet doorgaan en is het nu maar 47 keer georganiseerd, dit jaar zou de 48ste keer zijn”, merkte Linda op.

Toch had het echtpaar dit jaar graag nog een keertje de avondvierdaagse willen organiseren. Waarom ze er nu mee stoppen daarover vertellen de twee dat het vanwege zeer persoonlijke omstandigheden niet lukt om dit jaar de vierdaagse door te laten gaan. 

De laatste keer
Adrie: “Sowieso zouden wij na dit jaar gestopt zijn met het organiseren van de vierdaagse. Het zou voor ons echt de laatste keer geweest zijn. Maar we hadden er echt wel weer zin in en waren al begonnen met de voorbereidingen, zoals het evenement aanmelden bij de Koninklijke Wandel Bond Nederland, de routes uitzetten, boekjes en posters maken en zoveel meer van wat er bij het organiseren van de Vierdaagse allemaal komt kijken.”

Vrijwilligers
“Maar helaas kan ik door omstandigheden er zelf dit jaar niet bij zijn. Ik deed zoals we dat noemen al het werk wat zich buiten afspeelt en Linda regelde alles wat binnen gebeurde zoals het inschrijven en zo. Toen ik wist dat ik er dit jaar niet bij kon zijn heb ik aan de vrijwilligers gevraagd wie mijn werk wilde overnemen, maar niemand wilde dit.”

“Begrijpelijk hoor, want het is echt veel werk. Als je dan ook nog mee telt dat we door de corona twee jaar geen vierdaagse hebben kunnen organiseren en het daardoor ook steeds moeilijker werd om nu genoeg vrijwilligers te krijgen en je daarbij ook nog eens optelt dat de regelgeving om iets te organiseren steeds zwaarder werd, begrijp je dat Linda en ik elkaar eens aankeken en besloten om nu met alles te stoppen.”

Corona
Linda vult aan: “Eigenlijk mochten we vorig jaar onder strenge corona regelgeving de vierdaagse wel door laten gaan, maar we hebben toen uit veiligheidsoverweging voor de gezondheid van de deelnemers besloten om het niet door te laten gaan. Ook mochten er vorig jaar geen grote groepen mee lopen. Dus dan is de keuze van wel of niet doorgaan snel gemaakt.”

Het echtpaar vindt hun besluit wel erg jammer voor de vele vrijwilligers die zich met hart en ziel hebben ingezet om de vierdaagse goed te laten verlopen. 

Adrie merkt hierover op: “Wij konden ieder jaar weer rekenen op ruim 30 vrijwilligers die van alles deden. Van verkeersregelaars tot het inschrijven van de deelnemers. Sommige vrijwilligers hebben ruim 40 jaar meegeholpen.”

“Voor hen vind ik ons besluit zeker jammer. Intussen hebben wij alle vrijwilligers van ons besluit op de hoogte gebracht, want wij wilden niet dat zij het via de krant te weten moesten komen.” 

Blarenbal
Wat Adrie en Linda zelf het meest gaan missen zijn toch wel de maandenlange voorbereidingen, het uitzetten van de mooie wandelroutes en de vele leuke contacten met de mensen. Linda merkt lachend op: “En de vele frikadellen speciaal en het blarenbal op donderdagavond.”

Waar het tweetal nu naar uitkijkt, is dat ze nu voor het eerst in jaren eens in het voorjaar met vakantie kunnen. “Want in juni ervaar je toch een andere natuurbeleving dan in september”, aldus Linda op die zich nu al verheugd op de komende vakanties.

Organisatie overnemen
Wat Adrie en Linda nog wel hopen is dat er mensen zijn die de organisatie over willen nemen. Zij kunnen kijken op de website van de avondvierdaagse of mailen naar: info@avondvierdaagse-leerdam.nl.

Mimi van Rossem

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten