• Wethouder Cees Taal met Henk Lammertink en Harry Hoving van de Jan Blaken Stichting.
• Wethouder Cees Taal met Henk Lammertink en Harry Hoving van de Jan Blaken Stichting. Foto: Aangeleverd

Gemeente Hellevoetsluis geeft 80-ponder kanon in bruikleen

Algemeen 1.079 keer gelezen

VIANEN • De gemeente Hellevoetsluis geeft, een zogenaamde 80-ponder kanon, in bruikleen aan de gemeente Vijfheerenlanden. De Stichting Jan Blanken heeft zich ingespannen om een heus kanon naar Vianen te krijgen, ook de gemeente Vijfheerenlanden was hiervoor te porren. Afgelopen maandag was Wethouder Cees Taal, samen met de Stichting Jan Blanken, bij het uitgraven van het kanon aanwezig.

Tijdens de gesprekken met de gemeente Hellevoetsluis werd al snel duidelijk dat het kanon als bolder bij de haven was gebruikt. Schepen gooiden hun trossen om het uiteinde van het kanon, die met de loop naar beneden in de grond stond. Het kanon is door een lokale aannemer uit de grond gehaald en naar Vianen getransporteerd.

In eerste instantie ging men in Hellevoetsluis er vanuit dat het kanon een 60-ponder zou zijn, maar bij het opgraven bleek het om een 80-ponder te gaan. Ietsje dikker en zwaarder dan gedacht. Dit kanon is een zogenaamde granaatkanon, zij werden ingezet als scheepsgeschut maar ook gebruikt als belegeringgeschut. Bij deze voorlader werd achtereenvolgens het kruit, een prop en de granaat via dezelfde opening geladen als waaruit het projectiel wordt afgevuurd. Het kanon is in 1839 gegoten door Walker & Co in Engeland en weegt ongeveer 3800 kg.

De komende weken zal het kanon, op de stadswerf te Vianen, door de Stichting Jan Blanken worden schoongemaakt en van een beschermlaag voorzien. Ook zal er een houten affuit (onderstel) gemaakt moeten worden die het gewicht van het kanon moet kunnen dragen.

Met het plaatsen van dit kanon bij de stadsmuur wil de Stichting Jan Blanken, stilstaan bij de gebeurtenissen in en rondom de jaren 1572 en 1672. De inname van Den Briel op 1 april 1572 die wordt gezien als begin van de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Maar ook het rampjaar 1672 waarin de Republiek aan de ondergang ontsnapte.

Het kanon versterkt het historische karakter van de stad waardoor we het verhaal van Vianen nog beter kunnen vertellen. Het kanon is tastbaar en maakt de geschiedenis levendiger.

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden