Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
Foto: Aangeleverd

Heropening Nationaal Glasmuseum Leerdam

  •   keer gelezen

LEERDAM • Het Nationaal Glasmuseum Leerdam is blij dat het de deuren weer kan openen. 

Vanaf het de start van de lockdown op 19 december heeft het Nationaal Glasmuseum niet stilgezeten en is het jaarlijkse en hoognodige onderhoud opgepakt. 

Op woensdag 26 januari opende de glasblazerij met de gebruikelijke openingsuren de deuren voor het publiek. 

De museumlocatie blijft, wegens de afronding van werkzaamheden, nog even gesloten.

Potwissel
In de glasblazerij heeft de afgelopen weken de jaarlijkse ‘potwissel’ plaatsgevonden. Hierbij wordt de vuurvaste pot waarin het glas gesmolten wordt, vervangen en zeer langzaam op temperatuur gebracht. Gelijk met deze vervanging wordt ook uitgebreid onderhoud aan andere onderdelen van de glasblazerij uitgevoerd.

De pot is inmiddels op temperatuur en het eerste nieuwe glas is gesmolten: het publiek is dan ook weer van harte welkom om mee te kijken in de glasblazerij. Voor een bezoek is een reservering benodigd en dienen alle bezoekers van 13 jaar en ouder te beschikken over een Coronatoegangsbewijs (‘QR code’, ‘Coronapas’, ‘groen vinkje’). 

Zie voor alle details met betrekking tot een bezoek de website: www.nationaalglasmuseum.nl.

Museum
Ook op de museumlocatie aan de Lingedijk is hard gewerkt aan noodzakelijk onderhoud van vloeren en aan het schilderwerk. Hiernaast is gewerkt aan de reeds geplande inrichting van de langverwachte tentoonstelling ‘Glas als ijsbreker – kanonnen, blauwe ballen, fonteinen en fabeldieren’.

Op de wel zeer toepasselijke datum van 1 april opent in het glasmuseum een bijzondere tentoonstelling over ‘schertsglazen’ die in de afgelopen jaren is voorbereid met Marc Barreda en Kitty Laméris.

Omdat de inrichting van de tentoonstelling tevens de opmaat is naar een verdere revitalisering van de museumlocatie klaren we een aantal klussen voor het museum op 22 februari weer gedeeltelijk zal heropenen. 

Op dat moment zal in het glasmuseum naast de altijd boeiende vaste collectie de presentatie ‘Verder kijken – een ode aan de nieuwsgierige mens’ van Arnout Visser te zien zijn. 

De laatste informatie over heropening, en de dan geldende gereduceerde tarieven, wordt gepubliceerd op www.nationaalglasmuseum.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten