Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
<p>• Kitty van Elst en Wouter Verberkt voor hun nieuwe locatie in Leerdam.</p>

• Kitty van Elst en Wouter Verberkt voor hun nieuwe locatie in Leerdam.

(Foto: Gertjan den Ouden)

Lister opent locatie in Leerdam

  •   keer gelezen

LEERDAM • Lister is een organisatie die al ruim 30 jaar mensen met psychiatrische- en/of verslavingsproblemen helpt. Verspreid over diverse locaties in de omgeving van Utrecht helpt men mensen om hun leven weer op de rit te krijgen door ze te begeleiden en in sommige gevallen ook huisvesting aan te bieden. Vanaf april gaat Lister dit, op aanvraag van de gemeente Vijfheerenlanden, ook in Leerdam doen. Momenteel wordt het voormalige politiebureau aan de Koningin Emmalaan verbouwd om ook daar 25 cliënten onderdak te bieden en te helpen hun plek te vinden in de maatschappij. 

De dichtstbijzijnde Lister-locatie was vooralsnog in Nieuwegein, maar de organisatie zag genoeg reden om ook in Leerdam een locatie te openen. Kitty van Elst vertelt: “We hebben de nodige cliënten in de regio zitten die op zichzelf wonen en die we ondersteunen. Die helpen we bijvoorbeeld met geldzaken, boodschappen doen of werk zoeken. Daarnaast gaan we dus 25 cliënten huisvesten in Leerdam.”

“Dit zijn mensen last hebben van psychiatrische klachten en die daardoor bijvoorbeeld last hebben van somberheid of angstaanvallen. Mensen die op deze locatie komen wonen hebben geen actieve verslaving.”

Gezonde levensstijl 

Van Elst wordt samen met collega Wouter Verberkt verantwoordelijk voor de locatie in Leerdam. Verberkt legt uit: “Een gezonde levensstijl is belangrijk voor onze cliënten. Met de mensen die bij ons wonen gaan we gezamenlijk gezonde maaltijden bereiden met lokaal ingekochte producten. Bovendien krijgen ze kookworkshops om ook zelfstandig te leren koken en er zijn sportmedewerkers die met ze gaan sporten.”

“We kijken hierbij uiteraard wel per persoon wat iemand kan en wil. Voor veel mensen is de drempel naar een sportschool te hoog, maar op deze manier willen we het wel stimuleren. Ook wordt het een rookvrije locatie en worden er bijvoorbeeld slaapcursussen gegeven. Genoeg rust is bij deze groep ook heel belangrijk.”

Samenwerking

Lister is nog druk bezig om partijen te benaderen om de samenwerking te verdiepen. Men werkt al samen met onder andere Yulius, Altrecht, By Bram en de welzijnsinstellingen in Vianen en Leerdam, maar wil ook graag in contact komen met mkb-bedrijven die eventueel werkzaamheden hebben voor cliënten.

Bedrijven of instanties die hier interesse in hebben kunnen een mail sturen naar wouterverberkt@lister.nl. Ook mensen die persoonlijk meer willen weten over de dienstverlening van Lister mogen Wouter Verberkt een mail sturen. 

Gertjan den Ouden
Redacteur Vijfheerenlanden
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten