Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
• 'De zintuigentuin' zoals die er tot nu toe ligt.
• 'De zintuigentuin' zoals die er tot nu toe ligt. (Foto: Aangeleverd)

Zintuigentuin op de Mariënwaerdt

  •   keer gelezen

BEESD • Stichting Prezzent zet zich in voor mensen die hulp nodig hebben. Dat kunnen mensen zijn met een (verstandelijke) beperking, maar ook mensen die simpelweg wat hulp nodig hebben in het dagelijks leven kunnen aankloppen. Samen met partners biedt men diensten aan op het gebied van wonen, werk- en dagbesteding, vrijetijdsbesteding en zorg. Zo ook op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt te Beesd, waar in een oude boerderij dagbestedingsproject ‘Aan de Notendijk’ wordt gehuisvest. En daar heeft men nu een nieuw project waar men geld voor inzamelt: de zintuigentuin. 

Dagbesteding

“Wij helpen mensen die hulp nodig hebben met de vraagstukken van het leven”, legt een woordvoerder van Prezzent uit. “Hoe krijg ik mijn financiën voor elkaar en hoe zorg ik ervoor dat ik gewoon lekker kan leven? Dat zijn voorbeelden van vragen waar wij mensen bij kunnen ondersteunen. Sinds twaalf jaar doen we daarnaast ook dagbesteding.”

“De dagbesteding is voor mensen die op de reguliere arbeidsmarkt geen plekje kunnen vinden, omdat ze bijvoorbeeld behoefte hebben aan een rustigere werkomgeving en minder druk om te presteren. Daar zitten mensen tussen met een beperking, maar ook mensen met psychiatrische klachten.”

Eén van de dagbestedingsprojecten is ‘Aan de Notendijk’ in Beesd. Op dit moment werken hier 23 mensen, opgesplitst over twee locaties. Op de ene locatie worden voornamelijk productiewerkzaamheden uitgevoerd voor de Mariënwaerdt. Op de andere locatie wordt onder andere gezaagd en worden er noten kraakt en kaarsen gemaakt. Eén van de organisaties die zijn productie door de dagbesteding laat doen is Power-Flower, van het koppel Riquet van Stijn en Gerke Smakman. 

Power-Flower

Smakman: “Ze maken voor ons ‘zaadbommetjes’. Dit zijn bolletjes die bestaan uit een mix van aarde, bentoniet en wilde bloemzaadjes. Door deze bommetjes in de natuur of in de tuin te werpen groeien er bloemen die de kwetsbare, wilde bijen enorm helpen. Naast dat de dagbesteding de bommetjes maakt, verpakken zij ze ook in originele vrolijke cadeauverpakkingen. Een lust voor het oog!”

“De doosjes liggen ook bij bloemisten uit de regio op de toonbank. Mensen uit de dagbesteding zien dus hun eigen producten voorbij komen, dus dat vinden ze super leuk. Daarnaast komen Riquet en Gerke hier ook wel eens langs en dan maken ze een praatje met iedereen. Een hele leuke wisselwerking”, laat stichting Prezzent weten.

Buiten werken

Er zijn ook mensen binnen de dagbesteding die liever buiten werken dan binnen en dus is men nu druk bezig met de realisatie van een nieuwe tuin. Het moet een tuin worden waar de deelnemers aan de dagbesteding kunnen werken, voelen, proeven, ruiken en ontspannen, maar die ook toegankelijk is voor passanten. De grond is inmiddels afgegraven en de door MBI De Steenmeesters gesponsorde stenen zijn gelegd. 

Stichting Prezzent en Power-Flower hebben nu een crowdfundingsactie opgezet om planten, kruiden en meubilair aan te schaffen. Bovendien moeten er verhoogde bloembakken aangelegd worden en heeft men budget nodig voor het maandelijkse onderhoud dat niet door de dagbesteding kan worden gedaan. Stichting Prezzent: “Met die tuin kunnen zij die dat willen lekker buiten klussen. We kunnen bijvoorbeeld iedereen verantwoordelijk maken voor zijn of haar eigen plant.”

Doneren

In totaal heeft men 21.500 euro nodig. Doneren kan door naar www.doneeratie.nl  te gaan en te zoeken op ‘Zintuigentuin’. Ieder bijdrage is welkom.

Gertjan den Ouden
Redacteur Vijfheerenlanden
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten