Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
<p>&bull; Kemal Koyuncu met de plannen voor de glazen zuil.&nbsp;&nbsp;</p>

• Kemal Koyuncu met de plannen voor de glazen zuil.  

(Foto: Gertjan den Ouden )

Inzamelingsactie voor glasmonument: ‘Van mijn vader moest ik dankbaar en trots zijn’

  •   keer gelezen

leerdam • Kemal Koyuncu zit namens de Partij van de Arbeid in de Raad van de gemeente Vijfheerenlanden, maar is vooral ook een troste Leerdammer. Als kind van een vader die eind jaren 60 als gastarbeider naar Nederlands kwam liep hij al een tijdje rond met het idee om gastarbeidersgemeenschap te eren. Inmiddels is het idee uitgegroeid te een concreet uit te voeren plan: een glazen monument in het stadspark in Leerdam.

“Mijn vader kwam hier in 1967, nadat hij eerst vanuit Turkije naar Frankrijk was gegaan”, vertelt Koyuncu. Pas jaren vele jaren later konden we met de rest van de familie deze kant opkomen. Zelf was ik hier tussendoor al wel eerder, maar toen kreeg men het papierwerk niet rond. En dus kon ik weer terug naar Turkije, waardoor ik uiteindelijk pas in 1986 hier kwam.”

Trots

Vader Koyuncu leert zijn zoon om trots te zijn op het feit dat ze hier zijn en wat de gastarbeiders hebben bijgedragen aan de economie en reputatie van de Glasfabriek en Leerdam in het algemeen. “Mijn vader had echt geen hoge functie. Hij moest zorgen dat er genoeg grondstoffen waren om mee te werken, wat in de praktijk betekende dat hij veel zware zakken moest tillen. Toch is me altijd bijgebleven dat hij ons op het hart drukte dat we Nederland dankbaar moesten zijn voor de kans die we hebben gekregen, maar ook trots op hetgeen wij hebben bijgedragen.”

Zijn vader overleed in 2017 en vanaf dat moment heeft Koyuncu een hersenspinsel in zijn hoofd om een monument te maken voor de in totaal zo’n 1.200 gastarbeiders die vanuit Turkije hierheen zijn gekomen. De link met glas is uiteraard snel gelegd, maar hoe nu verder? Hij bespreekt het idee met Ben Boon, die hij kent vanuit de Partij van de Arbeid. Ook het commissielid is meteen enthousiast.

Kouyuncu: “Ben steunde het idee meteen en vanaf dat moment zijn we samen verder gaan denken. Ik kende glasblazer Marco Lopulalan een beetje en we hebben hem benaderd. Ook die vond het een goed plan en die heeft vervolgens een prachtig idee uitgewerkt.”

Glazen zuil

Dat idee komt er in het kort op neer dat er een glazen zuil wordt gemaakt van zo’n anderhalve meter hoog van diverse kleuren glas. “Die kleuren staan voor de multiculturele gemeenschap die Leerdam heeft. De kleuren zijn onderin donkerder en worden naar boven toe steeds lichter om aan te geven dat de economie steeds rooskleuriger werd. Om het monument heen komen originele bakstenen van de originele glasfabriek, waardoor het lijkt alsof de zuil daaruit komt gerezen”, legt Koyuncu uit.

“Maar het mooiste detail is misschien nog wel de vorm. Van bovenaf heeft de zuil de vorm van de oude stadsgrens. Van het oude Leerdam dus, zoals het was toen mijn vader hierheen kwam. Marco Lopulalan heeft echt een prachtig plan gemaakt. De bedoeling is om de zuil in april te onthullen in het stadspark wat momenteel wordt aangelegd in Leerdam.”

Stadspark

Dat stadspark komt op het terrein naast De Houtloods, waar meerdere kunstwerken, sommigen ook van glas, komen te staan. Vanaf de Zuidwal zal het werk ook goed te zien zijn, ook in het donker. Men is druk bezig om een lichtspecialist te vinden die hierin kan adviseren.

Crowdfunding

Aan het plan hangt wel een prijskaartje van zo’n 13.000 euro en dus is men een crowdfundingsactie gestart. Wanneer men zoekt op ‘gastarbeiders’ op doneeractie.nl staat de actie direct bovenaan. Op dit moment is er al ruim 1.000 euro opgehaald. 

“Iedere hulp is welkom. Gezien de positieve reacties die ik om me heen hoor, denk ik echt dat het moet lukken. Ik hoop dat bijvoorbeeld ook de Glasfabriek een bijdrage kan en wil leveren. Het zou natuurlijk een heel mooi symbool zijn als de fabriek waar mijn vader al die jaren voor heeft gewerkt het idee steunt. Dan is de cirkel rond.”

Gertjan den Ouden
Redacteur Vijfheerenlanden
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten