Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
Opening niet essentiële winkels in Leerdam
Opening niet essentiële winkels in Leerdam (Foto: Nico Van Ganzewinkel)

Ook in Vijfheerenlanden opluchting en teleurstelling over versoepelingen

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Sinds donderdag sijpelden de eerste berichten over versoepelingen binnen, maar vrijdagavond was het dan officieel: de geldende coronamaatregelen zouden versoepeld worden. Voor de horeca bracht de eerste persconferentie met minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers geen verlichting.

Sinds zaterdag mag er weer gewinkeld worden in niet-essentiële winkels en mogen ook contactberoepen, sportscholen en hogescholen de deuren weer openen. De horeca moet wel nog dicht blijven, tot teleurstelling van horecaondernemers.

Gaby Henneks, filiaalleider van Jola mode in Leerdam, krijgt de lach niet meer van haar gezicht sinds het nieuws van de heropening. “Het is telkens schakelen tussen alle nieuwe regels vanuit het kabinet. Je mist vooral de persoonlijkheid en het gezellige praatje. De afgelopen periode was best wel moeilijk.”

“Dat we nu op het laatste moment te horen hebben gekregen dat we niet met winkelen op afspraak hoeven te werken, is het beste nieuws dat we hadden kunnen krijgen. De vorige keer merkten we dat de drempel om een afspraak te maken hoger kan zijn voor klanten en dat ze zich verplicht voelen iets te kopen op het moment dat ze in de winkel zijn. Voor nu is dit het beste scenario. We moeten nog wel rekening houden met een maximum aantal klanten.”

Ook voor Maud Edelbroek, mede-eigenaar van ‘De Meiden in de Voorstraat in Vianen’, is het een opluchting dat de deuren weer geopend kunnen worden. “Het is na afgelopen periode nodig om weer open te gaan. Wij verkopen veel cadeaus en kerstartikelen, de sluiting rondom kerst was dus echt een rotperiode. Je blijft met veel voorraad zitten terwijl alle kosten gewoon doorlopen. Op een gegeven moment houdt dat ook een keer op.” 

Desiree de Jong, eigenaar van De meiden in de Voorstraat, vindt het ook enorm goed nieuws dat winkelen op afspraak toch niet nodig is. “Het is een hele grote opluchting. De eerste keer dat we op afspraak open waren, gebeurde het vaak dat mensen niet kwamen opdagen. Dit terwijl we best een grote winkel hebben en heel wat mensen op veilige afstand kwijt kunnen. Op dit scenario had ik echt gehoopt”, aldus De Jong.

Teleurstelling horeca
De horeca blijft voorlopig nog gesloten. Bij restaurant Mamma Mia in Vianen, was de teleurstelling te voelen. Toch probeert Maykel Heerkens, restauranteigenaar, positief te blijven. “Ik had gehoopt dat we open mochten maar als specialisten dat nog niet verantwoord vinden, moet ik me erbij neerleggen.”

Dat er geluiden over opstand vanuit de horecabranche rondgaan, begrijpt Heerkens.

“Ik wil me graag aan de regels houden, maar als ik naar landen om ons heen kijk, waar de horeca geopend is, voelt het oneerlijk. We zitten al bijna twee jaar in dit schuitje. Als je als horecaondernemer op een gegeven moment niks meer kan betalen, snap ik dat er nood is en je je zaak moet openen. Maar, je moet altijd positief blijven. Zij bepalen en wij moeten luisteren, het is nutteloos om mee te gaan in de negatieve spiraal. Ik ben in ieder geval blij voor de winkelondernemers in Vijfheerenlanden dat ze weer open kunnen.”

door Kayleigh Amelsbeek

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten