Afbeelding
Foto: André Bijl

Helft raad Vijfheerenlanden: ‘Scheld Glasmuseum lening 1 miljoen euro kwijt’

Algemeen 803 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Voor het schrappen van een lening van een miljoen euro aan het Glasmuseum in Leerdam hielden onlangs voor- en tegenstanders in de raad van Vijfheerenlanden elkaar in evenwicht.

Het voorstel om deze lening gefaseerd kwijt te schelden was afkomstig van D66, VVD, PvdA en ChristenUnie en werd ingediend tijdens de vergadering over de begroting voor volgend jaar. “Het Glasmuseum wordt in deze begroting niet genoemd, terwijl het water bij het museum aan de lippen staat”, stelde Klaas de Zwaan (D66). “Op deze manier willen we de helpende hand bieden.” 

De lening was in 2009 door de toenmalige gemeente Leerdam verstrekt. ‘Het rapport van BMC (2020) toont aan dat het Nationale Glasmuseum deze schuld nu én in de toekomst niet af kan lossen’, concludeerden de partijen in de toelichting op het voorstel. 

Sympathiek
Wethouder Cees Taal vond het een sympathiek idee, maar ontraadde het desondanks. “Het is er nu het moment niet voor. Een aantal experts buigt zich momenteel over de stand van zaken bij het Glasmuseum en dat is een complexe opgave. De verwachting is dat dit resulteert in een helder en duidelijk plan over een eventuele verhuizing van het museum naar een andere locatie. Dát is het moment waarbij het wel of niet kwijtschelden onderdeel van een integraal plan kan worden.” 

Hij pleitte ervoor om de lening achtergesteld te maken. “Het Glasmuseum zou daarmee zeer geholpen zal zijn. Ik hoop dat u mij hiervoor het mandaat geeft.”

Nogmaals
Bij de stemming bleek dat alleen Lokaal Alert het voorstel naast de indienende partijen steunde. CDA, GroenLinks, SGP en VHL Lokaal stemden tegen, waardoor met veertien tegen veertien de stemmen staakten. Het voorstel wordt dus tijdens de komende raadsvergadering nogmaals in stemming gebracht.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 6 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 8 uur geleden
• Fenne las zelfverzekerd en rustig voor.
Fenne uit Ameide wint regiofinale voorleeswedstrijd en plaatst zich voor provinciale finale Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden