• Net als vorig jaar zal dit jaar een wensboom voor de Grote Kerk in Leerdam staan.
• Net als vorig jaar zal dit jaar een wensboom voor de Grote Kerk in Leerdam staan. Foto: Mimi van Rossem

Rotaryclub Leerdam laat Kerstwensen uitkomen

Algemeen 744 keer gelezen

LEERDAM • De geplande Santa Run kan geen doorgang vinden, maar Rotaryclub Leerdam blijft zich inzetten voor goede doelen. Zo staat in de week van 13 december staat ‘de wensboom’ weer voor de Grote Kerk in Leerdam.

Nadat de KRO-NCRV vorig jaar bekend maakte dat Joris Linssen Leerdam niet meer zou aandoen met zijn kerstboom, nam Rotaryclub Leerdam het initiatief om de wensboom in leven te houden. Dankzij de medewerking van de kerk, de gemeente en diverse sponsoren, konden afgelopen jaar diverse wensen in vervulling worden gebracht.

“Het afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld een gezin een dagje laten varen op de Linge. De man binnen dat gezin is vanwege een herseninfarct afhankelijk geworden van zijn naasten en een dagje uit zit er daardoor niet meer in”, vertelt Loes Van Ruijven, lid van Rotaryclub Leerdam en de Commissie Wensboom.

Haalbare wensen
Mensen kunnen hun wens weer in de brievenbus doen die bij de boom staat. De wensen liepen vorig jaar erg uiteen, maar de Rotaryclub hanteert een aantal criteria bij de selectie van de wensen. “Degene die de wens indient moet uit de omgeving van Leerdam komen. Daarnaast moet de wens in Nederland kunnen worden vervuld en moet deze natuurlijk ook realiseerbaar zijn. Van Ruijven: “Een wens als ‘wereldvrede’ is prachtig, maar natuurlijk niet haalbaar.”

Een actie als ‘de wensboom’ tekent de lokale betrokkenheid van de Rotary. De club zet zich in voor de voedselbank, maar bouwde bijvoorbeeld ook een plantenkas bij het Arbeidscentrum Leerdam van Syndion, de dagbestedingslocatie voor mensen met een beperking. Dit soort goede doelen wilde de Rotary ook weer steunen door een Santa Run te organiseren in Leerdam. Alle voorbereidingen en goede bedoelingen ten spijt, werd dit vanwege de regels rondom corona onmogelijk. 

Internationaal actief
Rotary Leerdam-voorzitter Catrinus van Willigen vertelt verder dat zijn club niet enkel lokaal actief is. “We hebben bijvoorbeeld het succesvolle concept ‘Wandelen voor Water’. Met deze actie zamelen we samen met de leerlingen van basisscholen geld in voor waterfilters in Ethiopië.

“We zijn onlangs op bezoek geweest bij onze zusterorganisatie in Duitsland en we gaan hen helpen deze actie ook op te zetten. Er zijn namelijk Rotaryclubs in meer dan 200 landen en alleen ons land kent al zo’n 500 clubs. De Rotary Leerdam kent inmiddels 32 leden. Dit zijn allemaal mensen uit verschillende branches, die wekelijks bijeen komen om te discussiëren over thema’s als duurzaamheid en diversiteit.”

Een andere weg
De Rotary is van oudsher een vrij besloten club, maar als het volgens Van Willigen slaat men een nieuwe weg in.

“Het afgelopen jaar hebben we al diverse gastsprekers gehad. Daarnaast denken we na over het openstellen van bijeenkomsten voor niet-leden, zijn we bezig met een vernieuwde website en willen we actiever worden op social media. Met dit soort ontwikkelingen hopen we ook wat meer jonge mensen enthousiast te maken voor onze club en de diversiteit ook hier te vergroten. Ook wij moeten met de tijd mee”, sluit hij af. 

Gertjan den Ouden

Redactiecoördinator Het Kontakt-Vijfheerenlanden en webmaster Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden