Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
<p>&bull; Drie generaties Huiting bij elkaar.</p>

• Drie generaties Huiting bij elkaar.

(Foto: Aangeleverd)

Familiebedrijf Huiting in Vianen bestaat 60 jaar

  •   keer gelezen

VIANEN • Familiebedrijf Huiting viert dit jaar zijn zestigjarig jubileum. Bij het bedrijf, dat bestaat uit een tuincentrum, boomkwekerij en hoveniersbedrijf, werkt inmiddels de derde generatie Huiting en ook de vierde generatie laat zich al zien op het terrein. 


Zestig jaar geleden begon de vader van Chris en Johan Huiting in De Bilt als hovenier. “Rond die tijd was er nog geen echte tuincultuur”, vertelt Chris. “Toch is hij ermee begonnen. Via een klant kon hij een stuk land huren, hier aan de Lexmondsestraatweg.” 

De vader van Chris en Johan begon eerst met het kweken van rozen en daarna met bomen, onder de naam Boomkwekerij Helsdingen. Met het opkomen van de tuincultuur, in de jaren 70, groeide ook het bedrijf van Huiting.

In de voetsporen
Chris en Johan zijn al van jongs af aan werkzaam in het bedrijf van hun vader en volgde ook beide een opleiding tot hovenier. “Dat is geen verkeerde keuze geweest, want de passie die ik toen had voor dit werk heb ik nog steeds”, stelt Johan.

In 1983 ging Johan samen met Chris de maatschap aan met hun vader, waarna ze in 2003 het bedrijf definitief overnamen. “Destijds was het ook wel een beetje gebruikelijk om in de voetsporen van je vader te treden”, vertelt Chris. “Dat is nu wel anders, al zijn er nog altijd mensen die dat doen.” 

Zo ook Hans en Wilco, de zonen van Chris. “Het is leuk om te zien dat zij ook enthousiast met het vak bezig zijn en er mee verder willen gaan”, stelt Chris. Of het bedrijf ook in de handen van een vierde generatie Huiting terecht zal komen is nog even afwachten. “De vierde generatie loopt al wel rond op het terrein.”

Jubileum
Het team dat bij Huiting werkt bestaat uit een zeer ervaren en hechte groep mensen. “Er zit heel veel kennis in ons bedrijf. Veel werknemers lopen al jaren mee en hebben in die tijd ook heel veel dingen geleerd. Samen vormen we een sterk team”, aldus Johan. “We zijn een echt familiebedrijf met een open sfeer en we werken met heel veel plezier samen.”

Dat de banden onderling goed zijn blijkt ook uit het feit dat de familie Huiting ter gelegenheid van het zestigjarig jubileum, werd verrast met een cadeau van het personeel. “Ze hebben op het terrein een speciale ontmoetingsplek gemaakt voor het bedrijf. We wilden dit zelf al lange tijd maken, maar het is er steeds niet van gekomen”, vertelt Johan.

“Op een zaterdagochtend mocht niemand van de familie Huiting op het terrein komen. Dat gebeurt eigenlijk nooit, dus dat was wel bijzonder. Het personeel is ’s ochtends om zeven uur begonnen met verbouwen en ’s middags om vier uur waren ze klaar, waarna wij weer mochten komen. Dezelfde middag werd de ontmoetingsplek officieel geopend en stonden er allerlei hapjes en drankjes klaar. Dat hebben ze heel leuk gedaan”, vervolgt Johan. 

“Het is erg leuk om op deze manier een stukje waardering terug te krijgen”, aldus Chris. Om het jubileum te vieren plant Huiting in 2021 iedere maand een speciale jubileumboom, bij verschillende gebouwen in de regio. 

Zo hebben verschillende instellingen en scholen in Vianen en omgeving al een boom ontvangen. In november wordt er een boom geplant bij verpleeghuis Laakse Hof in Lexmond.

Regiobedrijf
Huiting is in de loop der tijd uitgegroeid tot een regiobedrijf, waar klanten vaak al jaren komen. “Je hoort van de klanten dat ze graag het tuincentrum bezoeken. Ze vinden het ook leuk om recreatief rond te kijken, op zoek naar nieuwe planten”, zegt Chris. “De klanten van het tuincentrum zijn ook weer de hoveniersklanten”, voegt Johan daaraan toe.

Huiting heeft dus veel vaste klanten, waar vaak dezelfde hoveniers naartoe gaan. “De klanten raken daar vertrouwd mee en de hoveniers weten wat de klant graag wil. Zo krijg je een mooie wisselwerking”, aldus Chris. “Wij vinden het belangrijk dat de klant blij is, daar worden wij zelf ook vrolijk van.”

Erwin Westerlaken
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten