Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
<p>&bull; Jason Pearce gaat de 4x4x48 challenge lopen voor het KWF.</p>

• Jason Pearce gaat de 4x4x48 challenge lopen voor het KWF.

(Foto: Nico Van Ganzewinkel)

Jason Pearce uit Leerdam gaat uitputtingsslag voor het KWF aan

  •   keer gelezen

LEERDAM • Jason Pearce verloor in 2009 zijn vader aan de gevolgen van kanker. Acht jaar geleden haalde hij al eens geld op voor het KWF door vijf parachutesprongen achter elkaar uit te voeren, ondanks zijn hoogtevrees. Nu komt Pearce opnieuw in actie voor het KWF en ditmaal met een actie die fysiek nog meer van hem vergt.


“Ik heb het boek ‘Can’t hurt me’ van David Goggins gelezen”, vertelt Pearce. “Goggins is de best getrainde militair van Amerika, maar hij schrijft daarnaast ook boeken en geeft lezingen. Hij is een echte inspirator en hij heeft een challenge bedacht: de 4x4x48 challenge. Het houdt in dat ik iedere vier uur, vier mijl (6,4 kilometer) ga hardlopen, totdat er 48 uur voorbij zijn. In totaal ga ik dus 76,8 kilometer hardlopen binnen twee dagen.”

Vader als motivatie
Een knappe uitdaging dus, maar Pearce is gemotiveerd. “Mijn vader is twaalf jaar geleden overleden aan de gevolgen van borst- en longkanker na een ziekbed van iets minder dan een jaar. Dit heeft destijds veel indruk op mij gemaakt en ook nu denk ik nog vaak aan mijn vader. Ik denk dat iedereen wel iemand kent binnen zijn of haar familie of vriendenkring die met deze ziekte te maken heeft gehad.”

“Het gaat de afgelopen twee jaar natuurlijk vooral over corona en natuurlijk is dat een vervelende ziekte die ook veel slachtoffers maakt. Kanker is echter al zo lang onder ons en het raakt zoveel mensen op een trieste manier. Op deze manier wil ik mijn steentje bijdragen in de bestrijding van de ziekte.” 

In het dagelijks leven is de 33-jarige Pearce militair bij de marechaussee. In 2013 haalde Pearce dus ook al eens geld op voor het KWF, toen deed hij dit samen met twee collega’s. Ze voerden vijf parachutesprongen achter elkaar uit en Pearce haalde met die sprongen 1.109 euro op. 

Pearce: “Dat was een mooi symbolisch bedrag, omdat mijn vader op 11-09 is overleden. De vorige actie was vooral zwaar voor mij, omdat ik last heb van hoogtevrees. Iets dat overigens niet ineens weg is na die sprongen. Deze actie vraagt fysiek en mentaal echter nog meer van me. Ik ben vooral benieuwd naar het mentale aspect. Er gaan ongetwijfeld momenten zijn tussendoor dat ik me afvraag waar ik in vredesnaam aan ben begonnen. Het feit dat ik er écht hard voor moet werken geeft me voldoening.”

Strak regime
Hard werken is in dit geval een understatement, want 76,8 kilometer hardlopen binnen twee dagen is niet voor iedereen weggelegd. Pearce verschijnt dan ook goed voorbereid aan de start van zijn challenge.

“Ik loop al twee à drie jaar minstens 60 klimeter per week hard. Daarnaast ben ik elke dag in de sportschool te vinden. Soms zelfs twee keer per dag. Dat deed ik al voordat ik besloot om deze challenge te gaan doen, want voor mijn werk is het belangrijk dat ik fysiek sterk ben. Toen ik over deze uitdaging las, leek me het me mooi om dit goede doel aan zo’n fysieke uitdaging te koppelen.

Pearce start zijn actie op 3 december om 16:00 uur. Vervolgens loopt hij iedere vier uur ruim drie kilometer richting Spijk, om vervolgens weer om te keren naar huis. Het doel is om de vier mijl elke keer binnen de 35 minuten voltooien.

“Nu doe ik zo’n 26 minuten over die afstand, maar ik moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat ik gedurende de challenge te maken heb met wat verval.”

Alle steun is welkom
Wie denkt dat Pearce na deze actie wel klaar is met alle fysieke inspanning, die zit ernaast. Hij denkt al na over eventuele volgende acties.

“David Goggins beschrijft in zijn boek nog veel meer bizarre uitdagingen. Hij heeft zo’n ongekend sterke mindset en dat vind ik enorm inspirerend. Zo denk ik eraan om een maand lang iedere dag tien kilometer hard te lopen of om gedurende een week, elke dag een marathon te lopen. Van die laatste uitdaging krijg ik het nu al wel Spaans benauwd als ik eraan denk”, lacht Pearce. “Eerst maar eens deze challenge tot een goed eind brengen.”

Op dit moment heeft Pearce met zijn actie al ruim 2.000 euro opgehaald, maar zoals hij zelf zegt: “Elke euro kan maar net het verschil maken in de zoektocht naar een medicijn.” 

Mocht u de actie willen steunen, dan gaat u naar acties.kwf.nl en dan kunt u zoeken op ‘Jason Pearce’. Iedere euro is welkom.

Gertjan den Ouden
Freelance-verslaggever Vijfheerenlanden
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten