• Leren omgaan met een zakmes. Of een dunschiller. Het kan bij BSO Wijs!
• Leren omgaan met een zakmes. Of een dunschiller. Het kan bij BSO Wijs! Foto: Aangeleverd

BSO Wijs! Leerdam: ‘We zijn eigenlijk een soort nomaden’

Algemeen 460 keer gelezen

LEERDAM • Van hutten bouwen tot wolken tellen en verstoppertje spelen. Welk kind wil nu niet lekker buiten spelen en een beetje avontuur beleven?

Het kan allemaal bij BSO Wijs! de buitenschoolse opvang die sinds eind augustus ook vanuit Leerdam opereert. De organisatie is vooral actief in midden-Nederland, zeker rondom de omgeving Utrecht: zo kennen ook Hoef en Haag en Vianen een BSO Wijs! 

Pedagogisch medewerker Chantal Udo ging aan de slag in Vianen en vond het zo leuk, dat ze zich afvroeg of het ook mogelijk was een afdeling in Leerdam te starten. “De kinderen zijn echt buiten, alle seizoenen van het jaar. Ze leren met een zakmes om te gaan, gaan in plassen stampen, leren vuur maken. Ik gunde dat de kinderen in Leerdam ook.”

Zo goed als vol
Chantal mocht gaan onderzoeken of er in Leerdam voldoende vraag zou zijn naar een BSO die vooral gericht is op spelen in de buitenlucht. “In april/ mei ben ik gestart, eerst met een online informatieavond, toen zijn ook de voorschrijvingen gestart. Je moet immers een beeld krijgen hoe het zal gaan lopen. Die voorinschrijvingen liepen snel op en dus konden we verder.”

Zo werd een traject gestart bij de GGD voor een registratienummer en moest er gezocht worden naar een locatie. “We noemen dat een schuil locatie, daar kunnen we naar toe bij erg slecht weer, maar daar kunnen de ouders ook hun kinderen weer ophalen.” Die schuil locatie werd gevonden bij het Glaspark. En zo kon BSO Wijs! 30 augustus van start gaan in Leerdam. 

“Eigenlijk zitten we nu al zo goed als vol. We hebben het beleid dat er twee pedagogisch medewerkers per tien kinderen beschikbaar moeten zijn. Samen met Bram de Gast hebben we nu een groep van 17 kinderen, van vooral drie scholen: de Julianaschool, de Wilhelminaschool en De Wilgenhoek. Voordat we weer meer kinderen toelaten willen we eerst de basis echt goed neerzetten, zoveel mogelijk speelplekken ontdekken en natuurlijk een nieuwe goede medewerker zoeken. We willen dus wel groeien, maar iedereen moet eerst een beetje wennen.”

De kinderen die BSO Wijs! bezoeken zijn tussen de 4 en 12 jaar. “Bewust een gemengde groep zodat zij ook van elkaar kunnen leren. En natuurlijk passen we de activiteiten soms een beetje aan. Als de oudere kinderen zakmesles, en uiteindelijk een zakmesdiploma, krijgen, gaan de jongere kinderen aan de slag met een dunschiller. En als we gaan magneetvissen dan zorgen we dat we de jongere kinderen goed in de gaten kunnen houden. Maar alle kinderen mogen overal aan meedoen.”

WC-tent
De kinderen worden met een bakfiets of BSO bus van school gehaald en gaan van daaruit meestal meteen naar de plek waar het die dag te doen is. Kinderen vanaf 7 jaar mogen op de fiets.

“Dat kan een speeltuin zijn, bijvoorbeeld in Asperen, natuurgebieden bij de Broekgraaf of Recht van ter Leede, overal waar we denken dat er iets leuks te doen is. We zijn eigenlijk een soort nomaden, we trekken van de ene naar de andere plek en hebben alles bij ons. Een wc-tent, een wc-emmer met bril, sport- en spelmateriaal, eten en drinken en zo trekken we door Leerdam en omgeving.” 

Natuurlijk doen de kinderen dat niet in hun nette kleding, per seizoen is bij ouders bekend wat er standaard in de tas moet zetten: dat kan regenkleding en laarzen zijn, natuurlijk kleding die vies mag worden, maar bijvoorbeeld ook zwemkleding of juist een skibroek. 

Wanneer het pijpenstelen regent, wordt er nagedacht over een actief binnenprogramma, op het Glaspark, maar bijvoorbeeld ook bij Laco in de sporthal of bij Monkey Town. 

“Wel proberen we naar buiten te gaan zodra het opklaart. Met een beetje regen is het ook leuk om hutten te bouwen. Dan spannen we bijvoorbeeld eerst een zeiltje of hebben een tentje bij ons. Het allerleukste is natuurlijk dat kinderen spelenderwijs dingen ontdekken: hoe maak ik een vuur, hoe hou ik dat aan. Als dat allemaal gelukt is, sluiten we af met marshmallows of knakworsten verwarmen boven datzelfde vuur. Kinderen bepalen bij de activiteiten overigens zelf wat ze doen. Hebben ze er niet zo veel zin in om mee te doen, maar willen ze liever spelen, dan kan dat ook.”

Wie meer informatie wil, of een plekje op de wachtlijst, neem contact op via info@bsowijs.nl of kijk op: www.bsowijs.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Joke in de opslag van de Voedselbank Vianen.
Joke is hét gezicht van Voedselbank Vianen: 'Doe dit met zóveel liefde en plezier' Nieuws 7 uur geleden
• Het eiland.
Nieuwbouwplannen op het Eiland in Leerdam krijgen vorm: drie woontorens met 126 appartementen Nieuws 18 uur geleden
• Het AWM-peloton slingert zich langs de Ammerse molens.
Column Arno Wallaard Memorial: polderkoers live (te) volgen Sport 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden