• Sjors Fröhlich overhandigt het boekje 'Jan Blanken en de Vijfheerenlanden' aan burgemeester Milène Junius van Hellevoetsluis.
• Sjors Fröhlich overhandigt het boekje 'Jan Blanken en de Vijfheerenlanden' aan burgemeester Milène Junius van Hellevoetsluis. Foto: Cees Taal

Delegatie gemeente Vijfheerenlanden bezoekt Hellevoetsluis

Algemeen 385 keer gelezen

REGIO • In Hellevoetsluis startte afgelopen woensdag de viering van 400 jaar haven Hellevoetsluis.

Voor Burgemeester Milène Junius van Hellevoetsluis de uitgelezen kans om een delegatie van de gemeente Vijfheerenlanden bestaande uit burgemeester Sjors Fröhlich, wethouder Cees Taal en de stichting Jan Blanken, uit te nodigen voor een tegenbezoek. 

Een delegatie uit Hellevoetsluis had immers in 2018 Vianen bezocht en de onthulling van het Jan Blanken monument in Vianen bijgewoond. Na ontvangst van de burgemeester Junius hield streekarchivaris van Voorne-Putten, Bob Benschop een boeiende presentatie over de opkomst, glorietijd maar ook het verval van Marinehaven Hellevoetsluis. Een ontwikkeling waarin ook Jan Blanken zijn sporen heeft verdiend.

Burgemeester Sjors Fröhlich kon in zijn woordje niet verbloemen dat hij zich als burgemeester had moeten verdiepen in de persoon Jan Blanken en dat hij een enorme bewondering voor deze geniale waterbouwkundige heeft gekregen. Het droogdok in Hellevoetsluis sprak dan ook tot zijn verbeelding. Namens de Stichting Jan Blanken overhandigde hij burgemeester Junius de tweede druk van het boekje ‘Jan Blanken en de Vijfheerenlanden’ en namens de gemeente bood hij, hoe kan het anders, een karaf en glazen uit glasstad Leerdam aan.

Aansluitend bezochten de genodigden de tentoonstelling Stroomversnelling 400 jaar Haven Hellevoetsluis. Bij Stroomversnelling worden bezoekers meegenomen in de rijke historie van Hellevoetsluis. Vanaf het moment van oplevering van de vestingstad in 1612, tot aan de opening van de Haringvlietdam in 1971 en de overgang naar zoetwater recreatiehaven. 

Met een veilige helm op werd ook het droogdok van Jan Blanken bezocht. Het droogdok bestaat uit twee gedeelten, van elkaar gescheiden door sluisdeuren. Het Voorste dok (Kieldok) was bestemd voor kleine reparaties en voor onderhoudsbeurten. Het achterste dok (Timmerdok) diende voor langdurige en zware reparaties. In het droogdok zijn ongeveer vijf miljoen mopstenen verwerkt, die met marineschepen naar Hellevoetsluis werden gebracht. 

Hier komt de gemeente Vijfheerenlanden weer om de hoek kijken. De stenen komen uit de steenfabriek van de schoonvader van Jan Blanken uit Vianen en worden dan ook wel Viaanse moppen genoemd.

Burgemeesters Junius en Fröhlich waren het na afloop dan ook met elkaar eens dat de gemeentes Hellevoetsluis en Vijfheerenlanden door waterbouwkundige Jan Blanken (1755-1838) voor altijd aan elkaar zijn verbonden.

door Henk Lammertink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 10 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 13 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden