Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
<p>&bull; Myrthe kijkt uit naar haar reis.</p>

• Myrthe kijkt uit naar haar reis.

(Foto: Aangeleverd)

Myrthe Hol uit Hagestein op reis met Masterskip

  •   keer gelezen

HAGESTEIN • Nog een halfjaartje en dan stapt Myrthe Hol aan boord van de Wylde Swan. Samen met 30 leerlingen vaart de Hagesteinse vanuit het Caribisch gebied terug naar Nederland.


“In april vlieg ik naar de Cariben en in zeven weken varen we over de Atlantische Oceaan naar de haven van Harlingen. Een geweldig avontuur, dat volledig past in mijn opleiding op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg. Ik zit in Havo-4 en volg daar het Agora-onderwijs”, vertelt Myrthe (14) enthousiast.

Bij Agoriaans onderwijs mag je vanaf de eerste lesdag aan de slag met jouw interesses en op zoek naar jouw talenten en ambities. Vakken, toetsen, klassenroosters en huiswerk worden ingeruild voor challenges, samenwerken binnen verschillende niveaus. Uiteraard worden de leerlingen bijgestaan door coachende docenten, maar de zelfstandigheid is groot. Alles wat op de wereld het onderzoeken, ontwikkelen of maken waard is, mag de leerling als vertrekpunt gebruiken.

Crowdfunding
En dus krijgt Myrthe van school alle ruimte om op reis te gaan.

“Maar natuurlijk ook van mijn fantastische ouders, die mij volledig steunen in dit avontuur. Ik heb geen zeilervaring, maar die ga ik op de oceaan ongetwijfeld opdoen. Afgelopen weekend stond nagenoeg volledig in het teken van de reis, die vanaf april tot eind mei 2022 gaat duren. Zondag ben ik op het zeilschip geweest en heb ik kennis mogen maken met de bemanning. Ook ontmoette ik enkele medereizigers.”

“Het was een vroegertje, want zaterdagavond organiseerde ik een barbecue voor meer dan 40 mensen. Hun financiële bijdrage heb ik nodig om de reissom van ruim 7500 euro te kunnen betalen. Geld inzamelen is één facet, het organiseren en plannen van crowdfunding is vers twee. De eerste euro’s zijn binnen, maar ik ben nog lang niet aan het streefbedrag.” 

Ze lacht. “Ik heb een website gemaakt en ook op mijn Instagram account en Facebookpagina ‘Myrthe op reis’ kondig ik meer acties aan. Eind oktober gaan we proberen duizend oliebollen te verkopen en op 21 januari organiseer ik een grote Gala-avond in het partycentrum van Schoonrewoerd. Tijdens de veiling wil ik minstens tien items verkopen, waaronder voetbalkaartjes voor FC Utrecht en een ritje met een echte Ferrari. Tot slot wil ik op Valentijnsdag zoveel mogelijk appeltaarten verkopen.”

En dan.... 
Dan is de reis bijna aanstaande.

“Ik heb via school al meer challenges gedaan, allemaal om  te ontdekken hoe de wereld in elkaar steekt. Ik heb meegelopen met een radioloog in het ziekenhuis, ben op pad geweest met een wijkagent en was mede-journalist bij een voetbalwedstrijd. Maar de zeiltocht wordt het grootste avontuur. Ik ga leren nog zelfstandiger te worden en vriendschappen op te bouwen. Weg uit mijn vertrouwde omgeving, even geen familie en geen vriendinnen om te chillen.” 

“Op de oceaan is geen internet en dus zijn we eventjes volledig van de wereld. Niet letterlijk, want natuurlijk is er in noodgevallen wel verbinding met Nederland mogelijk. Er is ook geen contact met school, maar gelukkig gaan er docenten mee. Zo’n vier uur van de dag besteden we aan huiswerk, daarnaast leren we navigeren en genieten we van de natuur om ons heen. Onderweg zien we hopelijk veel dolfijnen en walvissen. Ik hoop er tijd voor te hebben, want daarnaast moet er ook worden gekookt en corveediensten gedraaid.”

Kapitein Myrthe
Na zes weken op het grote water, wacht in de laatste week de grootste uitdaging.

“Inderdaad, want dan moeten wij het zeilschip terug naar Nederland varen. We nemen de taak van de bemanning over, die trekt zich terug en wij zijn aan zet. Er zullen koks moeten worden aangewezen, maar ook matrozen en zelfs een kapitein. Die rol lijkt mij wel iets. Ik neem graag de leiding en ik ben niet bang om verantwoording te nemen. Luisteren kan ik goed, maar ik volg niet alles op”, knipoogt Myrthe tot slot

Meer informatie: www.myrthe-op-reis.nl.

Theo Sprong
Freelance-journalist Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal
Volg @TheoSprong1963 op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten