Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
Foto: Archieffoto Mimi van Rossem

Toekomst Glasstadmars Leerdam nòg onzeker

  •   keer gelezen

LEERDAM • Wordt het doorgaan van de 75ste Glasstadmars een droom of werkelijkheid? Net als een aantal weken geleden is dat nog onduidelijk. Alles valt of staat namelijk met de vraag of er voldoende mensen zijn die willen helpen om dit jaarlijkse wandelevenement van Leerdam te organiseren.


De Glasstadmars, die net zo in de geschiedenis van Leerdam verweven is als het glas, dreigt door een tekort aan vrijwilligers te verdwijnen.

“Er hebben zich na de eerste berichtgeving hierover in Het Kontakt al een aantal mensen aangemeld die eventueel wel de organisatie van de Glasstadmars over willen nemen, maar er moeten nog meer mensen bij om in ieder geval de 75ste Glasstadmars mogelijk te maken. Laten we hopen dat die jubileumeditie in ieder geval nog gehouden kan worden. Dit is toch wel echt een bijzonder jubileum. Het zou sneu zijn als we nu stoppen na 74 keer”, meldt Glasstadmars-voorzitter Henk van ’t Pad.

Vrijwilligers
De 75ste Glasstadmars zou eigenlijk vorig jaar al gehouden zijn, maar kon helaas, net als dit jaar vanwege corona niet doorgaan.

Van ’t Pad vertelt hierover: “We hadden graag de 75ste editie nog willen organiseren, maar door corona ging deze jubileumtocht zowel in 2020 als 2021 niet door. En nu dreigt de Glasstadmars door gebrek aan vrijwilligers niet meer door te kunnen gaan.”

Het huidige bestuur doet er alles aan om zoveel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen om een doorstart mogelijk te maken. 

Van ’t Pad: “Sowieso moesten wij op zoek naar opvolgers, want veel vrijwilligers hadden vorig jaar al aangegeven te willen stoppen, omdat het echt veel werk is. Naast het vele werk om alles te regelen kregen we de laatste jaren ook nog te maken met steeds strengere eisen van de overheid, en verkeersregelaars die op een agressieve manier werden lastiggevallen door automobilisten die vonden dat zij te lang moesten wachten als de wandelaars bijvoorbeeld de Tiendweg over wilden steken. Daarom besloot een aantal vrijwilligers te stoppen.”

“Maar we hebben goede draaiboeken voor de voorbereidingen en de dag zelf klaarliggen, waar de opvolgers mee aan de slag kunnen. Ik hoop echt dat we voldoende mensen vinden, want het is wel veel werk, maar ook heel mooi werk. De vele wandelaars die in groepen of individueel meelopen, het zelf meelopen en het Defilé op het bordes van het Hofje, het is allemaal zo mooi om te zien dat dit door joùw inzet allemaal mogelijk is.”

Geschiedenis
De eerste Glasstadmars is in 1945 gehouden. In de jaren zestig groeide de Glasstadmars uit tot een evenement waar wel 12.000 mensen mee meeliepen. Van militairen tot scholen en van muziekkorpsen uit de hele regio tot duizenden individuelen. Teveel om op te noemen wie er allemaal hebben meegelopen. Ook gebruikten veel lange afstandslopers de Glasstadmars om te oefenen voor de Nijmeegse Vierdaagse.

De Glasstadmars was door de jaren heen zo bekend geworden dat in 1970 prinses Margriet bij de 25ste Glasstadmars aanwezig was. Zij liep niet mee, maar reed mee in een open sportwagen. Wat ook bijzonder is, is dat Leerdam Sport altijd hun accommodatie beschikbaar stelde voor de Glasstadmars.

Terugdenkend aan de mooie Glasstadmars jaren merkte van ’t Pad op: “Wie herinnert zich niet de mooie taptoes die in de beginjaren door de militairen werden gegeven op het terrein van Leerdam Sport, dat toen nog op het huidige Spartaveld lag, en het mooie vuurwerk na afloop van de taptoe?”

Van ‘t Pad weet zeker dat iedereen zo zijn eigen herinneringen aan de Glasstadmars heeft en denkt dat ook anderen het heel jammer vinden als de Glasstadmars niet meer doorgaat vanwege het tekort aan vrijwilligers. 

Dus, wilt u meehelpen om in ieder geval de 75ste Glasstadmars door te laten gaan? Meldt u dan aan via de mail: glasstadmarscommissie@gmail.com.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten