Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
<p>&bull; Matchmaker Alina Kuiper.</p>

• Matchmaker Alina Kuiper.

(Foto: Jeroen Danz)

Matchmakers in gemeente Vijfheerenlanden gezocht: ‘Geen kwestie van een lijstje afvinken’

  •   keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • SamenDoen en Vianen voor Elkaar zijn op zoek naar vrijwillige Matchmakers.  


Alina Kuiper is zo’n Matchmaker. “Met veel plezier breng ik mensen bij elkaar door persoonlijke koppeling. Het gaat om mensen die iets voor elkaar kunnen betekenen: de één wil hulp en de ander biedt hulp. Zo worden ze maatjes. Dat koppelen is nodig, want het is niet vanzelfsprekend dat mensen elkaar altijd vinden. Maatjes worden doe je, omdat het leuker is om samen dingen te doen en het geeft veel voldoening om iets voor een ander te doen.”

Op de websites van Vianenvoorelkaar en SamenDoen kunnen vragen naar én het aanbod van vrijwilligers worden geplaatst. 

”Ik kom veel mensen tegen die niet zo makkelijk contacten maken,” vertelt Alina verder. “Sommige personen, zoals ouderen, mensen met een taalachterstand, mensen met psychische problemen of mensen met een beperking, kunnen het lastig vinden om een oproep te plaatsen om zo een maatje te kunnen vinden. Voor hen is het fijn dat wij helpen zoeken naar een geschikte match. Dit moet heel zorgvuldig gebeuren. Dat is soms niet eenvoudig en het lukt ook niet altijd, maar gelukkig heel vaak wel.”

Op zoek naar een maatje
De maatjesvragen komen binnen bij de coördinator van Vianenvoorelkaar. Het kan zijn dat mensen zichzelf aanmelden, maar vragen om een maatje komen ook van professionals, zoals de welzijnscoaches, het Sociaal Team of van begeleiders van instellingen. Dit doen zij dan namens hun cliënten.

“Zodra de vraag mij bereikt ga ik aan de slag. Tijdens een kennismakingsgesprek met zowel de vrager als de vrijwilliger probeer ik een duidelijk beeld te krijgen van wat mensen nodig hebben en zouden willen hebben. Het gaat vaak ook wel andersom. Een vrijwilliger meldt zich en samen gaan we op zoek naar een maatjesschap, waarin hij of zij iets kan betekenen voor een vrager. Houdt iemand van spelletjes doen, gewoon een praatje maken, vindt iemand het leuk om te gaan wandelen of samen te koken?”

“Het is natuurlijk belangrijk dat ook de vrijwilliger iets gaat doen in waar zijn of haar interesse ligt. Zo vroeg een meneer die slecht ter been was of iemand de hond kon uitlaten. Die hebben wij gekoppeld aan een hondenliefhebber die door de eigen woonsituatie geen huisdier kon houden. Op het eerste gezicht een praktisch klusje, maar mensen maken ook een praatje met elkaar en raken in contact. Zo krijgt praktische hulp ook een sociale kant. Ik blijf contact houden met de maatjes, in het begin heel regelmatig en daarna zolang daar behoefte aan is.”

Mensenkennis
Als vrijwillige Matchmaker is het dus belangrijk dat je graag mensen bij elkaar brengt. Daarvoor is mensenkennis en een goed luisterend oor nodig en aandacht voor de vraag achter de vraag. Je moet het leuk vinden om met verschillende mensen om te gaan en niet onbelangrijk, mee te kunnen met hun tempo.

“Het is geen kwestie van een lijstje afvinken. Soms hebben mensen wat meer tijd nodig. Het is belangrijk dat mensen zich veilig en prettig voelen”, benadrukt Alina. “En het lukt niet altijd een goede match te vinden. Dat moet je dan accepteren. Gelukkig komt dat maar zelden voor. Ik doe dit vrijwilligerswerk nu twee jaar met veel plezier en dat wordt alleen maar meer!”

Interesse om ook Matchmaker te worden? Neem contact op met Mariska Eiflaar van Welzijn Vianen (06-45936758) of Marianne Kats van SamenDoen (06-19363190).

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten