• Wilbert van Best viert samen met Wilma en Bep (niet op de foto) 50 jaar Best Shoes.
• Wilbert van Best viert samen met Wilma en Bep (niet op de foto) 50 jaar Best Shoes. Foto: Marjo van Andel

Best Shoes in Leerdam viert 50-jarig jubileum

Algemeen 3.338 keer gelezen

LEERDAM • In de vijftig jaar dat Best Shoes Leerdam bestaat, is de schoenenzaak vijf keer verhuisd. “Maar nu gaan we voorlopig niet meer verhuizen hoor”, lacht eigenaar Wilbert van Best.

Sinds twee jaar is de winkel waar schoenen en tassen worden verkocht, gevestigd aan de Kerkstraat 24 in Leerdam. Dat Best Shoes zich in de Glasstad vestigde is niet meer dan toeval. 

“Mijn ouders woonden in de omgeving van de Langstraat en Kaatsheuvel, destijds het middelpunt van de schoenindustrie in Nederland. Mijn vader runde daar een schoenfabriek. Door import van schoeisel uit Italië, Portugal en Spanje, liep de vraag naar Nederlandse schoenen terug. Mijn vader besloot in de detailhandel te stappen en opende een winkel in Oosterhout.” 

Ongecompliceerd
Dat de Brabander in Leerdam terecht kwam, is voor Wilbert goed te verklaren.

“Na drie maanden de winkel in Oosterhout samen met mijn moeder gerund te hebben, bedacht hij dat hij dat maar niets vond. Hij stapte in de auto en ging rijden. Eerst over de A27, kwam hij in Gorinchem terecht. Daar is ook een zaak geopend. Toen boog hij af over de A15 en zo kwam hij in Leerdam uit.” In die eerste winkels ging alles nog redelijk ongecompliceerd. “’s Middags was de winkel open. Er stonden dan zo’n 200 tot 300 paar schoenen. ‘s Avonds werden er weer schoenen ingekocht, de winkel werd vervolgens ‘s morgens aangevuld en kon ‘s middags weer open.” 

Voor Wilbert was het, net als voor zijn zus, vanzelfsprekend dat ook zij aan de slag gingen in de schoenenzaken van hun ouders. “Je rolde er vanzelf in, ik kwam in Leerdam terecht.”

Plantje voor klanten
In de 50 jaar dat Best Shoes, opgericht in 1971, bestaat, heeft Wilbert de nodige veranderingen gezien.

“Vroeger kochten mensen schoenen, die in de mode waren, ze volgden een trend. Eigenlijk verkocht je dan niets anders. Denk bijvoorbeeld aan de periode dat er Crocs werden verkocht. Nu kopen mensen meer een merk.” 

Het is dan ook niet voor niets dat Best Shoes in Leerdam zich heeft toegelegd op een aantal merken, zoals Rieker, Gabor, Skechers en Remote. “We verkopen binnen die merken schoenen voor jong en oud, we gaan zeker mee met de trends.”

Wilbert is er, samen met Bep en Wilma die respectievelijk al 44 en 22 jaar met hem samenwerken, trots op dat ze dit jubileum kunnen vieren. 

“We gaan er een leuke feestmaand van maken, samen met de klanten natuurlijk! Iedere klant krijgt een plantje aangeboden. Bovendien zijn de Biker boots, zowel met als zonder veter, in de aanbieding. Tijdens de jubileumactie zijn deze te koop met 50 procent korting.”

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden