• Bedrijfsleider Ingrid Lopulalan: 'Hard werken, maar wel laagdrempelig'
• Bedrijfsleider Ingrid Lopulalan: 'Hard werken, maar wel laagdrempelig' Foto: Mimi van Rossem

‘Zonder vrijwilligers geen Kringloop Vijfheerenlanden’

Algemeen 1.683 keer gelezen

LEERDAM • De Kringloopwinkel in Leerdam bestaat vijftien jaar. Dat is reden voor een feestje. Van zaterdag 4 tot zaterdag 11 september zijn er activiteiten voor iedereen.

Bedrijfsleider Ingrid Lopulalan-Vente die sinds een jaar werkzaam is bij de Kringloop Vijfheerenlanden vertelt dat er een hoop gebeurt in Kringloop land. 

“Steeds meer bedrijven zijn bezig met duurzaamheid en hergebruik van spullen. Kijk maar naar de Ikea en Zeeman waar sinds kort ook een hoekje is ingericht met tweedehands spullen. Maar ook gemeenten moeten in het kader van duurzaamheid de afvalberg naar beneden zien te krijgen. De Kringloopwinkels spelen hier een grote rol in.”

De Kringloopwinkel stimuleert hergebruik van spullen, waardoor de hoeveelheid afval wordt beperkt. 

Lopulalan: “En we maken mensen blij met goederen en kleding voor een lage prijs. Tevens bieden wij interessant en divers vrijwilligerswerk. Wij geven medewerkers, stagiaires en vrijwilligers alle kansen zich te ontwikkelen. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen bij ons alle kansen om in een veilige omgeving werkervaring op te doen op een manier die bij hen past.”

Samenwerking
Om zowel het hergebruik te stimuleren en stageplaatsen aan te kunnen bieden, gaat, en moet, de Kringloopwinkel steeds meer samenwerken met anderen zoals Waardlanden, Avres, SamenDoen, de gemeente Vijfheerenlanden en de lokale ondernemers.

“Zeker als het gaat om re-integratietrajecten. We willen nog meer inzetten op de Participatiewet, waarbij wij mensen met een rugzakje begeleiden naar een betaalde baan. Ook bieden wij stageplaatsen aan voor leerlingen met een rugzakje. Het is zo mooi als je ziet hoe een stagiaire zichzelf ontwikkelt door hier stage te lopen. Het is hier wel hard werken hoor, maar wel laagdrempelig.”

Helaas is vorig jaar door de Covid19 alles op een laag pitje komen te staan, zegt Lopulalan. “Ook wij moesten de winkel noodgedwongen sluiten, maar we gaan er nu weer hard tegenaan om het hergebruik van spullen te promoten. Zeker onder de jongeren, die steeds meer naar een Kringloopwinkel gaan als zij iets zoeken voor hun kamer. Sowieso weten mensen steeds vaker een Kringloop winkel te vinden als zij op zoek zijn naar leuke spullen voor in huis. Logisch want dit is een mooi bedrijf waar bijzondere mensen werken.” 

Op een poster aan de muur van Ingrid’s werkkamer staat te lezen waar de Kringloop voor staat. “De Kringloopwinkel Leerdam is sterk in het begeleiden van mensen naar een betaalde baan. Op het gebied van het milieu zorgt de Kringloop Leerdam voor een jaarlijkse besparing van het CO2 van 48 huishoudens.”

Jaarlijks wordt 85 procent van de ingebrachte spullen hergebruikt. Ook het Repaircafé dat een keer per maand wordt gehouden en waar iedereen zijn kapotte apparaat kan laten repareren wordt druk bezocht. De Kringloop kent geen winstdoelstelling.” 

Weesfietsen
Recent heeft de Kringloop een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, om weesfietsen een tweede leven te geven. Deze fietsen worden door vrijwilligers bij de gemeente opgehaald en opgeknapt waarna ze in de Kringloopwinkel voor een kleine prijs worden verkocht. Ook zijn er een groot aantal weesfietsen aan de Rotary Leerdam geschonken die er voor zorgt dat de fietsen terecht komen bij mensen die hard een fiets nodig hebben maar geen middelen om er een te kopen.

Ingrid benadrukt er erg trots op te zijn wat er de afgelopen jaren allemaal is bereikt, maar benadrukt dat het zonder de grote inzet van de vele vrijwilligers nooit was gelukt. “Zonder vrijwilligers geen Kringloop.”

Feestweek 
Vanwege het 15-jarig bestaan is er een feestweek van zaterdag 4 t/m zaterdag 11 september De hele week staat bij de kassa een mand met knuffels die de kinderen gratis mogen meenemen. En er staat bij de kassa een etagère met snoep voor alle klanten. Op de dagen dat er mix en match aanbiedingen zijn kunnen bezoekers bijvoorbeeld een kledingstuk, een paar schoenen en een tas kopen. Het goedkoopste artikel is van de 3 is dan gratis.

Zaterdag 4 september wordt gestart met de opruiming van kleding en schoenen. Drie halen is twee betalen. Bij aankoop boven de 10 euro aan kleding, schoenen en tassen krijgt men een sjaal ter waarde van 3,95 euro cadeau. Afhankelijk van het weer staat deze dag een ijskar en sky tubes voor de deur. 

Maandag 6 september zijn de boeken, cd’s en lp’s in de aanbieding. Mix en match aanbieding is wie een cd een lp en een boek koopt krijgt de goedkoopste gratis. 

Dinsdag 7 september en ook donderdag 9 september krijgt iedere 15e klant een cadeaubon van 15 euro. Deze is in de Kringloopwinkel van Leerdam te besteden. Dinsdag wordt ook op de lampen en gordijnen 25 procent korting gegeven. 

Woensdag 8 september worden de prijzen uitgereikt van de kinderkleurplaten wedstrijd. De prijzen zijn waardebonnen van 20, 15 en 10 euro. 

Donderdag 9 september wordt al het glaswerk en serviesgoed aangeboden met 25 procent korting. Bij aankoop van een glazen voorwerp kun je dit laten graveren door meesterglasblazer Marco Lopulalan of Ingrid Lopulalan-Vente. 

Vrijdag 10 september wordt op alle huishoudelijke artikelen en decoratie 25 procent korting gegeven. 

De feestweek wordt zaterdag 11 september afgesloten met een dagaanbieding van elektronica en boeken. Alles wordt verkocht met 25 procent korting. Ook staat deze dag weer een ijskar en sky tubes voor de deur. Verder krijgen klanten bij aankoop een linnen tas cadeau, zolang de voorraad strekt.

Mimi van Rossem

Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden