Afbeelding
Foto: Koninklijke BLN-Schuttevaer Alblasserwaard
Ingezonden mededeling

Koninklijke BLN-Schuttevaer Alblasserwaard: ‘Zorgen over gevaarlijke situaties met zwemmers’

Algemeen 229 keer gelezen

REGIO • De afdeling Alblasserwaard van Koninklijke BLN-Schuttevaer, de grootste branchevereniging van de binnenvaart, maakt zich zorgen over gevaarlijke situaties met zwemmers. Zeker nu het warme weer zijn intrede doet. 

Zwemmen is gezond, geeft plezier en verkoeling. De branchevereniging is niet tegen zwemmen in open water, maar wil wel waarschuwen voor de gevaren. Want op sommige plekken kan het levensgevaarlijk zijn, ‘zelfs’ voor de geoefende zwemmer. 

Wat zijn de gevaren dan precies?

  • Zwemmers zijn voor opvarenden van een binnenvaartschip nauwelijks zichtbaar. De schipper kan tot ongeveer 350 m voor zijn schip géén zicht op het wateroppervlak hebben. Het hoofd van een zwemmer die verder weg is dan die 350 m, is dan niet meer dan een kleine stip. 
  • Zwemmers worden vaak niet opgemerkt door snelle speedboten, waterscooters of jetski’s. Het is belangrijk dat je met elkaar rekening houdt. Er zijn speciale plekken aangewezen waar je mag snelvaren. Op deze plekken is het af te raden om te gaan zwemmen en een snelvaarder moet niet te dicht in de buurt komen van zwemmers.
  • Een groot schip kan niet direct vaart minderen of op het laatste moment uitwijken. Bovendien kan een uitwijkend schip andere scheepvaart in gevaar brengen.
  • Zwemmers worden snel meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip. 
  • Ook aan de kant is die zuigende kracht van een schip goed merkbaar: de waterlijn trekt zich terug in de richting van het schip, waardoor er tijdelijk een breder strand ontstaat. Nadat het schip voorbij is, wordt het water terug gestuwd en ontstaat er een soort minivloed. Het water stijgt in korte tijd met soms wel met meer dan 50 cm. Vooral levensgevaarlijk voor kleine kinderen.
  • Zwemmers zijn niet opgewassen tegen de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken. Bij een lage waterstand, vaak in de zomer, is de stroming nog sterker.
  • Zwemmers kunnen door de sterk wisselende temperatuur van het rivierwater kramp krijgen en onderkoeld raken.
  • Alhoewel zwemmen tussen kribben relatief onschuldig lijkt, is ook dit sterk af te raden. De zuiging en golfslag van passerende schepen kan ook tussen de kribben zeer sterk zijn.
  • Het zwemmen in havens is sterk af te raden omdat schippers tijdens aan- en afmeren geen rekening kunnen houden met mogelijke zwemmers. 
  • Verder is het klimmen op afgemeerde of varende schepen levensgevaarlijk. Het is eigenlijk verboden maar het komt steeds vaker helaas voor. Hierdoor kan ook schade ontstaan aan de apparatuur van schepen. Vaak gebeuren er ernstige ongelukken omdat men tegen of op het harde staal valt bij het afspringen en bewusteloos te water raakt. Dekken van schepen zijn extra glad vooral met natte voeten glijdt men gemakkelijk uit.
  • Het is ook bijzonder gevaarlijk om van bruggen of hoge kademuren af te springen. Door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien. Ook kan een klaplong of bot- of nekbreuken ontstaan. Ook kan de springer op een schip vallen die zojuist de brug passeert.
  • Ga nooit alleen. Je kan nog zo’n goede zwemmer zijn, je weet nooit of je in de problemen gaat komen. Zorg altijd voor een zwembuddy of iemand die je vanaf de kant kan zien.
  • Spring niet direct in het water. Er direct inspringen lijkt misschien stoer maar als het water nog koud is krijg je lichaam een gigantische shock.
  • Ga niet direct de afstand zwemmen die je in het zwembad ook zwemt. Het open water kent geen kanten, keurpunten of rustpunten.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden