Afbeelding
Foto: 123rf.com
ingezonden mededeling

Laagdrempelige opleidingen binnen ICT

Algemeen 144 keer gelezen

Er is een enorme vraag naar goed opgeleide medewerkers in de ICT. Niet alleen bij bedrijven en instellingen, maar ook bij de overheid worden duizenden ICT-vacatures niet ingevuld.

Dat betekent dat er voor werkzoekenden volop kansen zijn om aan het werk te gaan als programmeur, security specialist of service medewerker in de ICT. Want het toch al uitgebreide overzicht van ICT beroepen wordt alleen maar langer naarmate de automatisering toeneemt. Daar komt de stijgende vraag naar gestroomlijnde en veilige systemen voor thuiswerkers nog bij. 

In dit artikel vertellen we je hoe je een laagdrempelige ICT-opleiding kunt volgen waarmee je snel een baan vindt.

Werken en leren
De combinatie van werken en leren is voor veel jonge mensen met interesse in ICT een perfecte combinatie. Door praktijkervaring op te doen bij bedrijven, instellingen of overheden bouwen ze veel sneller aan een mooi trackrecord.

Uiteraard wordt dit heel constructief ondersteund door de theoretische kennis die ze in de lesbanken opdoen. 

Het is een fijne bijkomstigheid dat studenten een stagevergoeding krijgen en vaak niet hoeven te betalen voor de opleiding. Deze kosten worden gedragen door de nieuwe werkgever waar de studenten nu nog stage lopen.

Omscholen is een serieuze optie
Veel mensen met een baan zijn door de Coronacrisis met hun neus op de feiten gedrukt. Sommige sectoren bieden geen zekerheid meer en andere branches staan juist te springen om nieuwe mensen.

De ICT is zo’n branche. Dat betekent dat het animo voor omscholing explosief is gestegen. Dus niet alleen studenten die van het mbo, havo of vwo komen kunnen direct doorstromen naar een ICT-opleiding, ook omscholers en herintreders zijn van harte welkom om zich aan te melden bij de verschillende opleiders die ons land kent.

Wat maakt een goed ICT’er?
Om te beginnen moet je enthousiast en gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan in de ICT. Daarnaast helpt het ook als je analytisch vermogen hebt en communicatief goed uit de voeten kunt.

Vaak kom je ICT-problemen in een organisatie tegen die snel en adequaat opgelost moeten worden. Het is belangrijk dat je verwachtingen kunt managen en mensen meeneemt in je werkwijze. In gewone mensentaal, want ICT-jargon wordt vaak niet begrepen door collega’s en leidinggevenden.

Vooropleiding niet nodig
Over het algemeen is geen specifieke vooropleiding vereist om te starten met een ICT-training. Het is wel goed om bepaalde MBO-basiskennis machtig te zijn omdat de meeste opleidingen op dat niveau worden gegeven.

Ga bij jezelf na welke lesvorm voor jou het beste werkt. Klassikaal, digitaal of een combinatie daarvan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden