Logo hetkontakt.nl/vijfheerenlanden
• Madelein Kerseboom wilde als kind al schrijfster worden.
• Madelein Kerseboom wilde als kind al schrijfster worden. (Foto: Hadewych Veys)

Madelein Kerseboom (Vianen) debuteert met feelgoodroman

  •   keer gelezen

VIANEN • Madelein Kerseboom (28) moest door ziekte haar leven omgooien. Dat lukte. "Een schoolklas kan niet wachten als ik me niet goed voel, een boek wel."

Op 11 mei verschijnt het eerste boek van Madelein: de feelgoodroman De Hot Daddy List.

"Tijdens mijn studie aan de pabo werkte ik op een buitenschoolse opvang. Samen met m'n collega's zag ik heel wat leuke papa's voorbij komen. Uiteraard werd daar onderling over gesproken. Ik denk dat een hoop dames en heren die met kinderen werken dit zullen herkennen. Natuurlijk bleef het op m'n werk bij kijken, maar het idee voor De Hot Daddy List was ontstaan", vertelt Madelein, die een kleine vijf jaar geleden in Vianen neerstreek en niet van plan is er ooit nog weg te gaan.

Onverwachte gebeurtenis
Bij de hoofdpersoon van haar boek, Alice, staat de knappe vader van de vierjarige Sara met stip op nummer 1 van De Hot Daddy List. Privé is ze heel gelukkig met haar vriend Daan. Totdat een onverwachte gebeurtenis haar leven volledig op z'n kop zet.

Ziekte van Ménière
Over onverwachte gebeurtenissen kan de schrijfster meepraten. "Vlak voor het behalen van mijn pabo-diploma werd ik ziek. Na maanden van onderzoek in het ziekenhuis kwamen de artsen erachter dat ik de ziekte van Ménière heb. Een chronische ziekte waarbij je evenwichtsorgaan niet goed werkt. De ziekte gaat gepaard met heftige duizeligheidsaanvallen, oorsuizen, slechthorendheid, nekklachten en nog een paar nare klachten. Van de een op de andere dag kwam ik thuis te zitten en stond mijn leven volledig op z'n kop. Ik kon m'n opleiding niet afronden, niet voor de klas staan, mijn hele toekomstperspectief zag er in één klap anders uit."

Annie M.G. Schmidt
Zware jaren volgden, waarin Madelein de ziekte moest accepteren en ermee moest leren omgaan. "Daarna heb ik m'n hobby opgepakt: schrijven! Als kind wilde ik al schrijfster worden. Ik schreef schriftjes vol verhalen, altijd met mijn leeftijd mee. Annie M.G. Schmidt was mijn grote voorbeeld, later werd dit Carry Slee. Toen ik voor de keuze stond welke vervolgopleiding ik zou gaan doen, koos ik uiteindelijk voor de zekerheid van een pabo-opleiding. Een schrijversbestaan is immers niet voor iedereen weggelegd."

Goede en slechte dagen
Maar door haar ziekte kwam de Viaanse op een punt dat ze haar schrijverschap een serieuze kans wilde geven. "Ik heb goede en slechte dagen, maar weet nooit van te voren wat een dag me zal brengen. Voor de klas staan zit er niet meer in, maar op goede dagen kan ik wel (even) m'n hobby uitvoeren. Ik had iets om me aan op te trekken en genoot van de momenten waarop ik verder kon werken aan m'n roman. Schrijven bleek ideaal in mijn situatie. Als ik me niet goed voel dan wacht het boek op me, een klas vol basisschoolleerlingen kun je dat niet aandoen."

Geluk
Madelein stuurde haar manuscript op naar een aantal uitgeverijen. "Ik had me inmiddels ingelezen in het wereldje en wist dat de kans heel klein was dat het gelijk zou lukken. Na een aantal afwijzingen besloot ik een professional naar m'n werk te laten kijken. Ik nam een redacteur in de arm en die zag talent. Na een herschrijfrondje stuurde ik het manuscript opnieuw naar een paar uitgeverijen… Bingo! Uitgeverij Marmer nodigde me uit voor een gesprek. De klik was er gelijk en ik kan de afgelopen maanden mijn geluk niet op."

Uitgeverij Marmer publiceert literatuur, poëzie, commerciële fictie, non-fictie en jeugd- en kinderboeken. Per jaar verschijnen 25 nieuwe uitgaven.

Even helemaal los
"Met De Hot Daddy List wil ik bereiken dat lezers, in welke persoonlijke situatie dan ook, het boek kunnen pakken en zich kunnen laten meevoeren door het verhaal. Even helemaal loskomen uit je eigen wereld. Of je nu op een roze wolk zit of dat het leven even niet zo leuk is… aan een goed boek kun je je altijd optrekken, weet ik uit ervaring. Zonder mijn ziekte had ik nooit voor een schrijversbestaan gekozen. Het is grappig dat ik mezelf nu auteur mag noemen, haast alsof ik dit als kind al wist. Momenteel werk ik aan mijn tweede feelgoodroman, die volgend jaar in de winkels ligt."

De Hot Daddy List telt 288 pagina's en kost 17,50 euro. De roman is ook verkrijgbaar als e-book en kost dan 12,99 euro. Zaterdag 12 mei van 13:00-15:00 uur geeft de schrijfster een signeersessie bij Bruna in Vianen.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten