• Mees Clausing in actie Mees Clausing in actie tijdens Kids Cup combirace.

Skitalent Mees Clausing jeugdkampioen slalom

Sport 224 keer gelezen

HAGESTEIN • Het Nederlands (jeugd) kampioenschap skiën in Sank Johann am Pongau-Alpendorf in Oostenrijk is voor de elfjarige alpineskiër Mees Clausing uit Hagestein zeer succesvol verlopen.

In zijn categorie (aspiranten-heren) deed de jonge talentvolle ski-racer sterk van zich spreken. Hij won het onderdeel slalom.

Hij nam in het totaal deel aan vier wedstrijden, 2 Kids Cup wedstrijden, het Teamevent met zijn skiteam Ski Racing Discovery (SRD) en het NJK slalom voor aspiranten.

Afgelasting

Het weer speelde dit jaar wel parten. Door de slechte piste-omstandigheden door hevige sneeuwval en te hoge temperaturen, moesten wedstrijden stopgezet of afgelast worden en later in de week weer worden ingehaald (op een andere piste). Hierdoor kwam uiteindelijk de NJK reuzenslalom wedstrijd te vervallen.

Voorafgaand aan de NJK-week vond eerst nog een trainingsweek plaats voor Mees en zijn teamgenoten en in deze week viel ook de eerste wedstrijd, de verplaatste (van 31 december 2015), Kids Cup wedstrijd reuzenslalom. Hier wist Mees beide runs de snelste tijd (+3,46sec.) te skiën en haalde hiermee zijn tweede 25 punten binnen voor dit seizoen. De Kids Cup Sneeuw is een serie van 5 wedstrijden.

Op zondag 28 februari vond dan de officiële opening en teamwedstrijd plaats, waar maar liefst vijftien teams met elkaar de strijd aan gingen. Mees wist met zijn skiteam Ski Racing Discovery tot de finales door te dringen, die in de vorm van een parallelslalom werden gehouden. Het team won glansrijk.

Te hoge temperatuur

Op woensdag werd de Kids Cup combirace hervat, die de dag ervoor werd stopgezet doordat de piste te veel 'brak' en te zacht werd door de te hoge temperatuur. Voor het resterende deel van de wedstrijd werd daarom ook voor een andere piste gekozen. Waarbij Mees vervolgens de snelste tijd klokte (+2,70sec.). Trots: "Het ging goed, vooral de tweede run. Ik maakte niet echt foutjes, al kan het natuurlijk altijd beter."

Donderdag kwam de Hagesteiner in actie tijdens NJK alpineskiën slalom. Terwijl nu juist de sneeuw met bakken naar beneden kwam, zette het skitalent alles op alles en racete in de moeilijke omstandigheden voor wat hij waard was. Hij behaalde hiermee de eerste plaats (+1,11sec.) in zijn categorie en mag zich nu officieel Nederlands jeugdkampioen slalom 2016 bij de aspiranten-heren noemen.

Ski Racing Discovery

Mees doet al jaren actief aan het wedstrijdskiën, eerst op outdoor kunstskibaan Nieuwegein bij Skiteam Nieuwegein. En sinds een aantal seizoenen in de sneeuw samen met zijn skiteam Ski Racing Discovery, een door de skibond gecertificeerd talententeam. Mees Clausing heeft zijn NOC*NSF Belofte status.

De Hagesteiner traint nu wekelijks op maandag op de sneeuwbaan van SnowWorld in Zoetermeer en Landgraaf en gaat daarnaast 14 weken per jaar naar de Oostenrijkse Alpen voor trainingen en om deel te nemen aan nationale en internationale wedstrijden.

Ook traint hij op indoor rollerbaan bij Skicentrum SkiDiscovery te Den Haag en doet dagelijks aan sportspecifieke fysieke trainingen, samen met sport-fysiotherapeut Jetske van Elst (Fysio Fitplan Vianen) en Wesley Smit (SmitPT Nieuwegein).

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30