• Sporrel met drie 'rollers' op het WK voor landenteams in 2018.
• Sporrel met drie 'rollers' op het WK voor landenteams in 2018. Foto: aangeleverd

Dennis Sporrel: 'Inspirerend om met rollers te werken'

Sportt 635 keer gelezen

VIANEN • Dennis Sporrel schopte het tot de shortlist voor de verkiezing 'Coach van het jaar'. "Eervol, maar ik heb liever dat Diede de titel 'Paralympische sporter van het jaar' wint."

"Ik sta niet zo graag in de spotlights, maar vind het wel leuk om in dit lijstje te staan", vertelt Dennis Sporrel (1971) uit Vianen, terwijl hij aanschuift voor een kop koffie in Hotel Vianen. Hij is koud terug uit de VS en rijdt zo dadelijk weer naar Papendal, waar het vizier al gericht is op het eerste Grand Slam toernooi van 2020, in januari in Australië. Het bestaan als bondscoach van de Nederlandse rolstoeltennissers is intensief.

Hugo Haak
Maar wat er zo leuk is aan het 'lijstje': "Er staan twéé mensen uit Vianen op: Hugo Haak (baanwielrennen, red.) en ik. En ik sta er als enige paralympische coach tussen. Dat betekent dat we als sport iets goed doen. Ik zeg 'we', want heel veel mensen spelen daar een rol in. Allereerst natuurlijk de sporters zelf. Gelukkig is Diede de Groot ook genomineerd in de categorie 'Paralympische sporter van het jaar'."

Het interview vond vrijdag plaats, zondag werd duidelijk dat Diede bij de laatste drie finalisten hoort. Sporrel drong in de categorie 'Coach van het jaar' niet door tot die top, Haak overigens wel.

Sportgala
Andere grote namen op de shortlist waren bijvoorbeeld Ronald Koeman en Jac Orie. De schaatscoach won in 2017 én 2018. De winnaars in de verschillende categorieën worden bekendgemaakt tijdens het sportgala van NOC*NSF dat op 18 december live wordt uitgezonden door de NOS.

Eer en kritiek
"Ik wil als bondscoach niet met de eer strijken. Aan de andere kant moet ik ook de kritiek opvangen als het niet goed gaat. Daar heb ik niet zo'n last van. Maar het blijft natuurlijk altijd spannend of het programma dat ik bedenk goed uitpakt. En in het tennis moet je het hele jaar pieken. We doen mee aan vier Grand Slam toernooien per jaar, het WK Landen en het individuele WK en de Super Series. Dat is enerzijds lastig, maar ook leuk en uitdagend."

Buitenland
Het betekent ook dat Sporrel zeker de helft van het jaar in het buitenland verblijft. "Gelukkig staan mijn partner en kinderen erachter. Anders sta je echt alleen. Er zijn natuurlijk tegenwoordig veel communicatiemiddelen. Maar het is toch even slikken voor mijn kinderen als ik er bijvoorbeeld niet ben op hun verjaardag. Aan de andere kant, toen ik in het valide tennis werkte was ik ook heel vaak weg, juist 's avonds en in de weekends. Als ik nu thuis ben, ben ik er ook echt. Dan geniet ik extra als ik samen met mijn vrouw kan gaan kijken bij een voetbalwedstrijd van onze zoon of dochter. En van mijn werk in een topsportomgeving geniet ik ook. Ik kan mijn ei kwijt, ben happy. Dat merken ze thuis natuurlijk ook."

Rollers
Zijn ervaring uit het valide tennis kan Sporrel goed toepassen bij de 'rollers', zoals hij de toprolstoeltennissers liefdevol noemt. Hij werd in 2015 bondscoach nadat hij had gewerkt met Rody de Bie en later met Esther Vergeer. Vergeer was in 2012 regelmatig met Sporrel op de tennisbanen in Vianen te vinden.

Oplossingen bedenken
"Ik vond het inspirerend om met hen te werken en dat vind ik nu nog steeds. Anders dan in het valide tennis ben ik veel bezig met oplossingen bedenken die te maken hebben met de specifieke beperking van een sporter. Om daar met een heel team van experts aan te kunnen werken en een topsportmentaliteit te creëren, dat vind ik een mooie uitdaging."

Verbeteren
De goede resultaten geven natuurlijk ook energie. "We hebben een goed jaar achter de rug. Maar zoals iedere coach kijk ik minder naar die 85 procent die goed gaat, maar vooral naar de 15 procent die we nog kunnen verbeteren. Dat is misschien wel eens irritant voor de sporters, maar ze blijven gelukkig heel hard werken."

Tokyo 2020
Sporrels contract loopt tot en met de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo. "De verwachting is dat dit de zwaarste spelen sinds jaren worden vanwege de weersomstandigheden. De Japanners zijn onze grote concurrenten. Maar doordat Nederland klein is kunnen wij de hele week met elkaar trainen, elkaar sterk maken, met z'n allen innovaties bedenken. Met één doel: de beste van de wereld zijn."

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden