• Beeld van vorig jaar.
• Beeld van vorig jaar. (Foto: Peter Verbeek)

Tiende editie open water zwemmen in Vianen

  •   389 keer gelezen   Sport

VIANEN • Stichting OWZ Merwedekanaal organiseert op zaterdag 13 juli voor de tiende keer open waterzwem wedstrijden. Vanaf 10.30 tot omstreeks 16.00 uur wordt door recreanten en wedstrijdzwemmers gestart en gefinisht bij de kop van Sluiseiland.

Ter gelegenheid van Vianen 750 is alle Vianense verenigingen gevraagd of ze iets konden of wilden organiseren. Zwemvereniging De Albatros haakte daar op in, mede op basis van nostalgisch gevoelens en vanwege het veertigjarig bestaan. "Het leek de voorzitter en mij geweldig om het lange afstand zwemmen nieuw leven in te blazen", vertelt Ronald Beljaars. "De Albatros heeft dat heel lang in put Helsdingen gehouden. Er kwamen nationale topzwemmers op af en het er altijd gezellig druk."

'Niemand blijft aan de kant' was het motto van ons. De stichting wil mensen in beweging krijgen. Omdat bijna iedereen kan zwemmen is het een laagdrempelige sport. Ook al omdat zwemmen in rechte lijn uitdagender is dan het trekken van baantjes in het zwembad is het Merwedekanaal gekozen als strijdtoneel.

Het eerste jaar stonden afstanden van 375, 750, 1.500 en 3.000 meter op het programma, zowel schoolslag als borstcrawl. Omdat de gemeente subsidie verleende was er prijzengeld beschikbaar. "We hadden omstreeks 75 deelnemers en hebben er een goed gevoel aan over gehouden", zegt Beljaars. "De wedstrijden zijn beoordeeld door de KNZB, en we hadden het dusdanig goed gedaan dat we meteen de C-status kregen en werden opgenomen in de wedstrijdkalender. Het jaar erna hebben we ons programma aangepast en gekozen voor courante afstanden die punten opleveren voor de competitiezwemmers: 250, 500, 1.000, 3.000 en 5.000 meter."

Veiligheid

In 2013 werd het open water zwemmen losgekoppeld van De Albatros en ondergebracht in een stichting. Volgens Ronald Beljaars doet die het niet slecht. Er moet elk jaar druk worden gelobbyd voor steun. Samen met sponsor- en startgelden zorgen die voor de inkomsten. De uitgaven gaan vooral op aan veiligheid, aangezien dit een belangrijke factor is bij openwaterzwemmen. "Gelukkig is er nooit iets gebeurd, maar je moet er wel rekening mee houden." Daarnaast zijn er uitgaven voor materiaal om de deelnemers en publiek van faciliteiten te voorzien.

Vorig jaar waren er 398 starts en Beljaars gaat er vanuit dat het er deze tiende keer meer dan 400 zullen zijn. Daarmee hoort het tot de grotere zwemmanifestaties in ons land. Doordat een samenwerkingsverband is aangegaan zwemvereniging H20 en met de zes organisaties van regio Mid-West die ook open zwemwater wedstrijden organiseren zal dat wel lukken. De stichting is gestopt met nevenactiviteiten als het NK voor ambtenaren, waterpolowedstrijdjes en bier- en wijnproeverijen. "Vanaf nu focussen we puur op het lange afstandszwemmen", zegt Beljaars,

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }