• Volleybaltrainer Michiel de Ruijter omarmt de methodiek van Action Types.
• Volleybaltrainer Michiel de Ruijter omarmt de methodiek van Action Types. (Foto: Dick Aanen)

Voormalige bondscoach wordt trainer bij Servia

  •   601 keer gelezen   Sport

VIANEN • Servia krijgt in de persoon van Michiel de Ruijter uit Brandwijk een door de wol geverfde volleybaltrainer met veel ervaring op topniveau. Een trainer bovendien die sterk de nadruk legt op een aanpak die is afgestemd op de specifieke kwaliteiten van individuele spelers.

Michiel de Ruijter was de afgelopen zeven jaar trainer bij WIK in Groot-Ammers. Vorige week maakte hij voor de eerste keer kennis met de spelers van zijn nieuwe club uit Vianen, die vorig jaar achtste werd in de tweede divisie.

"Servia is een club waar ik in het verleden nooit zoveel te maken mee heb gehad", zegt De Ruijter. "Wel hebben we vorig jaar met WIK een keer tegen dit team gespeeld" De nieuwe trainer krijgt te maken met een wat oudere spelersgroep. "Maar wel een groep die nog steeds een enorme drive heeft om te winnen. Dat zie je bijvoorbeeld bij Lars Oostrom. Die is inmiddels 38 jaar, maar is nog steeds zo fanatiek als een jonge hond."

Servia zal het volgend seizoen een tijdje moeten doen zonder Wayne Hol, omdat hij een half jaar in het buitenland gaat studeren. Daar staat tegenover dat Michiel de Haan weer terugkeert op het oude nest, nadat hij een jaartje bij het jonge Veenendaalse VCV heeft gespeeld."

Doodzonde
De Ruijter was in zijn jonge jaren zelf een begenadigd volleybalspeler. Hij begon zijn carrière in 1973 bij eersteklasser OKK in Hardinxveld-Giessendam. In 1984 stapte hij over naar Sliedrecht Sport, toen ook nog uitkomend in de derde divisie. "Overstappen naar het concurrerende buurdorp werd in die tijd nog gezien als een doodzonde, het was not done. Ik had verwacht dat ik een plaatsje zou krijgen in het tweede, maar werd gelijk gevraagd voor het eerste team"

Hij heeft er nooit spijt van gehad. "Elke thuiswedstrijd zaten er duizend supporters op de tribune. Met elke keer een verloting. Het was een gekkenhuis. Moet je voorstellen: duizend supporters voor een derdeklasser." In 1994 begon zijn trainerscarrière, ook toen al bij WIK. Maar al snel volgde een hele reeks van topclubs, zoals Expalvo, het damesteam van Sliedrecht Sport, Rijnmond, Taurus (Houten), Roosendaal en Next Volley (Dordrecht).

Europees avontuur
Heel mooie herinneringen heeft De Ruijter nog steeds aan de jaren bij Sliedrecht Sport. Het topjaar was 2000/2001, toen de dames vrij onverwacht de bekerfinale bereikten. Daarin verloor men weliswaar van landskampioen Pollux, maar het team mocht wel Europa in. Voor de eerste keer in de clubhistorie.

Michiel: "In het dorp werd het benodigde geld opgehaald. Dat was ongekend. We speelden vervolgens prachtige wedstrijden in Slovenië en Portugal, maar werden uiteindelijk uitgeschakeld door een ploeg uit Rusland. We moesten 7000 kilometer reizen om er te komen, maar werden in drie kwartier afgedroogd. Wat ik nooit zal vergeten is dat het team werd gesponsord door een kerncentrale. Kun je voorstellen?" Michiel de Ruijter was zeer vereerd toen hij in 2009 door de volleybalbond NeVoBo werd gevraagd om bondscoach te worden van het dames zitvolleybalteam. Hij deed het 3,5 jaar. Het werd een zeer succesvolle periode: Europees kampioen in 2009, vierde op het WK in 2010, zilver op het EK 2011 en vierde op de Paralympische Spelen in Londen 2012.

Action Types
Michiel de Ruijter omarmt in zijn trainingsaanpak de specifieke methodiek van Action Types, een trainingsaanpak die is ontwikkeld door Ralph Hippolyte en Bertrand Theraulaz. Onderdeel ervan is de Deep Motivational Drivers. De aanpak is heel erg gericht is op de specifieke motorische en cognitieve processen bij individuele sporters.

"Je ziet -ook in het volleybal- dat trainers een bepaalde techniek voorstaan, die op een bepaalde manier moet worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld de stelregel dat je altijd je bij het bovenhands spelen altijd je arm helemaal moet strekken. Het is een 'one size fits all'-verhaal. Ik vind het juist veel belangrijker om te kijken naar individuele verschillen van mijn spelers: hoe is iemand gebouwd?, hoe is zijn motoriek? Maar ook: hoe zijn de denkpatronen. Je kijkt naar individuele verschillen, zonder dat je zegt dat de ene techniek beter of slechter is. Het is een heel andere aanpak, waarbij het er steeds om gaat wat iemand ten diepste motiveert."

"Ik heb deze nieuwe benadering aangeboden twee voetbalverenigingen in de regio en gezegd dat ze er gratis gebruik van mogen maken. Ze hebben allebei geweigerd. Trainers zijn er toch nog een beetje huiverig voor. 'Straks komt er misschien wel iemand vertellen wat ik helemaal nog niet weet. Ik ben in elk geval blij dat Servia er wel open voor staat."

Op maandag 27 mei zullen de spelers van het Viaanse team worden getest. "Ik ben nu nog niet zo heel erg bezig met de doelstellingen voor het volgend jaar. Spelen in de eerste divisie is te hoog gegrepen voor dit team. Wel wil ik kijken of we de basis nog wat verder kunnen versterken."

Dick Aanen

daanen,daanen
Elke dinsdag het nieuws uit Vianen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }