update

Brit Alex Richardson blijft aanstormend peloton in Arno Wallaard Memorial nét voor

  •   keer gelezen   Sport

MEERKERK • De Brit Alex Richardson (28) van Canyon DHB heeft de dertiende editie van de Alblasserwaardse wielerklassieker Arno Wallaard Memorial gewonnen. Het was in de straten van finishplaats Meerkerk een dubbeltje op z'n kant. 


Met nog drie plaatselijke omlopen te gaan, kozen Alex Richardson en Gianni Marchand (Cibel) het hazenpad. Het peloton kwam in de laatste meters nog akelig dichtbij. Sterker, Marchand werd zelfs nog voorbij gestoken door Matthew Walls (National team Great Britain), maar Richardson hield een halve meter over. Hij boekte na 186 kilometer hiermee de grootste zege uit zijn carrière en alweer zijn zevende overwinning van het seizoen.

Weinig wind
In de dertiende Arno Wallaard Memorial was de wind de grote afwezige. Dus viel er weinig tot niets te waaieren in de polder. Kortom, geen opwindende koers maar wel een bloedstollend einde.

Het was wellicht ongewoon warm voor een voorjaarsklassieker als de Arno Wallaard Memorial. Met in de voorgaande dagen een straffe oostenwind. Maar uitgerekend afgelopen zaterdag liet die wind het afweten. Dus was bij de start al duidelijk dat een straffe bries geen stempel op de wedstrijd zou drukken.

Denk overigens niet dat het geen zware koers zou worden. Voor de meeste mannen in dat massaal gestarte peloton van ruim 160 renners was de drukkende warmte immers nog iets waar men vooral aan moest wennen.

Kortom, eigenlijk dus toch wel de invloed van het weer die het koersverloop zou bepalen. In de eerste omloop van 76 kilometer gingen dan ook maar twee man echt op avontuur: Rick van Breda en Matz Bundsgaard. Na de eerste doorkomst had dit tweetal een voorsprong van twee minuten op het peloton. Alleen Jonas Goeman waagde in zijn uppie de sprong naar het tweetal en reed het gat op indrukwekkende wijze dicht. Bovendien zette hij zich meteen aan kop en trok flink door.

Samensmelting
Feitelijk zou het nog tot aan de Vuilendam duren voor het spel voor het eerst op de wagen kwam. Zeven man gingen in de achtervolging en met renners als Alex Richardson die een ploegmakker mee had en de sterke Belg Gianni Marchand, volgde ter hoogte van Hoornaar de samensmelting.

Even daarvoor zorgde de enige echte grote valpartij ervoor dat het peloton in drie stukken uiteenviel. Dat gebeurde waar het in deze koers zo vaak gebeurt. Bij het brugje aan het begin van de Lage Giessen. Net na dat brugje is een wegversmalling.

De tien vluchters hadden er geen boodschap aan. De vraag was, blijven ze, ook in de afsluitende vijf rondjes, nog weg. Nou daar zag het met nog twee ronden te gaan niet naar uit. Het peloton kwam namelijk angstig snel dichterbij. Richardson en Marchand wensten de gok te wagen en gingen nogmaals op avontuur.

"Ik zat er een beetje doorheen, maar probeerde toch mijn kopwerk te doen", vertelde de Belg na afloop. "Maar ik had al door dat mijn medevluchter de beste benen had. Die man koerst verschrikkelijk sterk. Ook pas nog in een zware koers bij ons in de buurt."
 

Spannend
In de laatste ronde werd het pas echt spannend. Haalt het peloton de twee vluchters nog in of houden ze vol?

Op de laatste kilometer kwam de grote meute tot tien seconden. Door de laatste bocht in de finishstraat hadden ze nog twee meter. En op de streep werd Marchand gepakt en bleef Richardson een halve meter voor.

"Ach ik keek niet meer om. Hoorde het gesnuif van de achtervolgers. Voelde hoe mijn ketting nog een keer oversloeg, maar er gelukkig niet afging. En wist 'm gewoon te winnen", aldus de Londenaar zelfverzekerd.

"Ja, het gaat lekker dit seizoen. Ik heb al zeven overwinningen op zak."

Net niet afronden
De man die naar de tweede plek spurtte, ook al een Engelsman, Matthew Walls, vond niet dat zijn ploegmakkers eerder op jacht hadden moeten gaan. "Haal je ze te vroeg in, dan kan er nog van alles gebeuren. Nu werd ik prima in positie gebracht, maar ik kon het net niet afronden. Jammer maar helaas. Ik ben tevreden met deze podiumplaats", bekende het sprinttalent uit het Nationale Engelse team.

En Marchand? Die werd dan wel ingehaald, maar enkel door één man. Dus kwam hij als derde aankomende ook op het podium.

Merijn Korevaar
Een podium met twee Engelsen en een Belg. Internationaler kan het niet. Enkel Merijn Korevaar, die de eerst aankomende Jan van Arckel-renner werd en daarom werd gehuldigd, zorgde voor een beetje regionale trots. Hij werd 23ste. Korevaar, die er een jaartje tussenuit is geweest, heeft de draad weer opgepakt. Hij is het afgelopen jaar getrouwd en geniet van zijn huwelijkse staat in zijn nieuwe woonplaats Gorinchem. Maar hij gaat er vanaf nu vol voor en hoopt zijn vertrouwde niveau weer te gaan halen.

"Ik heb zwaardere AWM's meegemaakt. Maar aan het eind van die tweede omloop werd het toch weer ouderwets aanpoten", zo bekende hij.

Uitslag: 1. Alex Richardson, 2. Matthew Walls, 3. Gianni Marchand, 4. Bas van der Kooij, 5. Alberto Dainese.

Ed van Tuijl


 


(uitgebreid verslag en fotoreportage volgen later)

Rick den Besten
Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.
Volg @RickdenBesten op twitter >
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier