• Milou en Isa showen hun prachtige medaille.
• Milou en Isa showen hun prachtige medaille. (Foto: Peter Verbeek)

EK-titel voor jiujitsu-duo Milou van Rijn en Isa Roussey

  •   458 keer gelezen   Sport

VIANEN • Milou van Rijn heeft samen met Isa Roussey goud behaald tijdens het in Bologna gehouden Europees kampioenschap jiujitsu voor aspiranten en junioren. Ze kwamen uit in de categorie duo classic (-21). "Hier hebben we samen tien jaar voor getraind. Wat een heerlijk gevoel."

Milou (19) en Isa (18) zaten allebei op judo, maar misten geleidelijk de uitdaging. Milou stapte iets eerder over naar jiu jitsu en vanaf het moment dat ook Isa daar voor koos hebben ze altijd samen getraind. "We trainen in sportschool De Mix in Nieuwegein, bij BSP Holland. Onze trainer is Barry van Bommel, die ook als judoka is begonnen. Hij heeft aangetoond niet voor niets voor jiujitsu te hebben gekozen. Van Bommel werd meervoudig Nederlands kampioen en veroverde één keer de wereldtitel. Je kunt wel zeggen dat hij jiujitsu in ons land groot heeft gemaakt", vertelt Milou.

Partners
Jiujitsu is een contactsport met fighting (solo) en duo classic als disciplines. Milou, die in Vianen woont, heeft bij de cadetten en de aspiranten al zes individuele Nederlandse titels achter haar naam staan. Isa (Nieuwegein) stond bij NK's twee keer op het hoogste treetje van het ereschavot. In het duo, een combinatie waarbij de ene aanvalt en de andere verdedigt, hadden ze voorheen andere partners. Toen die afhaakten zijn ze in 2013 samen als duo verder te gaan. Sinds 2014 is het ze elk jaar gelukt nationaal kampioen te worden. Daarnaast behaalden ze bij drie EK's een bronzen plak, en één keer brons en zilver bij een WK.

Meetmomenten
"Los van deelname aan wedstrijden trainen we vier tot vijf keer per week, inclusief krachttraining", zegt Isa. "Omdat we alle bei nog studeren is dat best pittig, en er is heel weinig ruimte voor andere dingen. We zijn al enige tijd lid van de nationale selectie, die ook door Barry van Bommel wordt getraind. Om te plaatsen voor een EK of WK zijn er vier meetmomenten. Bij vooraf aangewezen nationale en internationale toernooien, en dat er veel meer dan vier, moet je presteren."

In Bologna was het duo vrijgeloot in de eerste ronde. "Daarna hadden we het lastig tegen Italië, waar ze met gering verschil van wonnen", merkt Milou op.

"In de derde ronde werd België royaal verslagen. Dat land tekende echter met succes protest aan waardoor we opnieuw aan de bak moesten. Opnieuw wonnen we met ruim verschil. De finale was een makkie, want we hadden geen kind aan onze Griekse tegenstanders."

Eind november wacht het tweetal een nóg groter podium: deelname aan het wereldkampioenschap senioren in het Zweedse Malmö.


Peter Verbeek

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK