• Robert de Smet tijdens een trainingsloopje vlak bij huis.
• Robert de Smet tijdens een trainingsloopje vlak bij huis. Foto: Peter Verbeek

Uniek atletiekjubileum voor Robert de Smet

Sport 279 keer gelezen

VIANEN • Vijf decennia lid zijn van een sportvereniging is niets bijzonders. Een halve eeuw dezelfde sport beoefenen komt heel wat minder vaak voor. Maar vijftig jaar actief als atleet is heel uitzonderlijk. Tijdens de onlangs gehouden Sluizenloop in Nieuwegein vierde Robert de Smet (71) zijn unieke jubileum als hardloper. Op de 5 kilometer werd hij, in een tijd van 21:42 minuten, tweede bij de wedstrijd- en recreatieloop voor 55-plussers.

Min of meer bij toeval is atletiek op het pad van De Smet gekomen. In het laatste jaar van zijn kweekschooltijd stond gymnastiek niet meer op het lesrooster. Omdat hij graag aan sport deed is hij gaan hardlopen. "En dat terwijl ik voorheen nooit ook maar één meter had gerend! Ik woonde destijds in Gouda en ben lid geworden van de lokale atletiekvereniging. Omdat er geen atletiekbaan was deed het gros van de leden aan veldlopen. Maar er waren ook twee middellangeafstandslopers die Nederlands kampioen waren geweest."

Supertijd
Tijdens zijn allereerste training, in 1968, liep Robert de Smet een rondje van 4.700 meter in een tijd van 17:40 minuten. Voor een ongetraind iemand was dat een supertijd. Hij maakte grote vorderingen en binnen een jaar liep hij al twintig wedstrijden. Hij legde zich toe op afstanden tussen 800 en 5.000 meter, zowel op de baan als op de weg. "Ik was heel gemotiveerd en het gebeurde niet vaak dat iemand mij voorbij kwam. Voor een middellangeafstandsloper had ik een geweldige eindsprint. Dat was een belangrijk wapen waar ik altijd op kon vertrouwen. Ik heb heel veel wedstrijden gewonnen, zowel regionaal als provinciaal."

In de jaren zeventig trainde De Smet vier tot vijf keer per week, terwijl hij op jaarbasis zo'n veertig wedstrijden liep. In het toenmalige klassensysteem kwam hij uit in de A-klasse. Robert deed regelmatig mee aan de Nederlandse kampioenschappen maar kwam te kort voor de absolute top. "Ik was een verdienstelijke loper, maar ook niet meer dan dat", relativeert hij.

"In 1973 heb ik in de Groenoordhallen in Leiden meegedaan aan een historische indoorwedstrijd over 3.000 meter. Ik ben gedubbeld door de Belg Emiel Puttemans, die er een nieuw wereldrecord liep." Pas op latere leeftijd, toen hij meedeed bij de Masters (boven 40 jaar), won hij nationale titels. Vanaf 2014 is hij vijf keer Nederlands kampioen geworden, op afstanden tussen 3.00 en 10.000 meter, zowel in- als outdoor. Dat hij inmiddels vijftig jaar hardloopt is voor een deel geluk en een vrij straffe discipline. Daarnaast is hij altijd zuinig geweest op zijn lijf en had hij nooit ernstige blessures.

"Vroeger was lopen iets voor jonge mensen maar tegenwoordig zie ik bij wedstrijden méér 40-plussers dan senioren."

Peter Verbeek

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden