• Een van de 23 starts van vorig jaar.
• Een van de 23 starts van vorig jaar. (Foto: Peter Verbeek)

Langebaanzwemmen in Merwedekanaal van start

  •   440 keer gelezen   Sport

VIANEN • Over een paar weken heeft niet de scheepvaart het alleenrecht op het Merwedekanaal, maar de openwater zwemmers. Voor de negende keer staan op zaterdag 7 juli, met de kop van Sluiseiland als centraal punt, langebaanwedstrijden op het programma. De Stichting Openwaterzwemmen Merwedekanaal (OWZM) rekent op meer dan 350 zwemmers.

"Omdat het iets nieuws was, hadden we het eerste jaar geen officiële ranking", vertelt Ronald Beljaars, voorzitter van de stichting. "Er konden dus geen punten worden verdiend voor de ranglijsten. Gelukkig trokken we toch omstreeks zeventig deelnemers: liefhebbers die voor het zwemmen kwamen en wellicht ook voor de geldprijzen."

Goed voor elkaar
"Organisatorisch hadden we het zó goed voor elkaar dat we een jaar later al in het circuit zijn opgenomen. Vianen heeft lange tijd aan het einde van het seizoen op de kalender gestaan. Twee jaar geleden viel het echter samen met het NK, dat een beschermde status heeft. Ons evenement is toen naar voren geschoven, en dat is dit jaar gelukkig zo gebleven."

"Op 8 juli is er de grote wedstrijd in de Lek, tussen Beusichem en Culemborg, en we hopen dat veel deelnemers eerst naar Vianen komen. We vormen samen een ijzersterk weekend in het midden van het land."

Topzwemmers
Er komen tal van topzwemmers naar de openwaterwedstrijd in de Lek en Vianen hoopt ook ooit zoveel aantrekkingskracht te krijgen. Het organiseren van het NK staat al langer op het verlanglijstje, maar dat is er nog niet van gekomen.

Toch zijn alle voorwaarden aanwezig om de KNZB over de streep te trekken. Vianen ligt centraal, is via de snelwegen goed bereikbaar, heeft een rechte baan en een programma van 23 starts met keuze uit afstanden van 250 meter tot vijf kilometer.

Niet interessant 
"Voor de neutrale toeschouwer is langebaanzwemmen, los van de starts en de aankomsten, niet bijster interessant", stelt Beljaars vast. "We organiseren daarom al enige tijd een bier- en wijnproeverij en samen met het Viaans Bierproeversgilde doen we dat ook deze keer weer."

"De laatste twee jaren is dat door de regen geen succes geworden, zodat we dit jaar een flinke feesttent hebben gehuurd. Daarnaast werkt de stichting OWZM samen met zwemvereniging Albatros, H2O en Promotie Vianen. Maar we kijken ook uit naar samenwerking met de bewoners van Blankenborch of andere sportverenigingen in Vianen. Het Waterjaar moet immers verbinden."

Waterpolo
"Voor de kinderen zijn er enkele attracties, terwijl ze ook mee kunnen doen aan het stoepkrijten."

"Vorig jaar hebben we in het kanaal een waterpolotoernooi met vier seniorenteams gehouden. Dat is aangeslagen en deze keer hopen we richting de twaalf deelnemende ploegen te gaan. We starten om 9:00 uur en de laatste prijzen worden rond 16.00 uur uitgereikt."

Peter Verbeek

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK