• Vijftien organisaties ondertekenden donderdag het 'Energieconvenant Vijfheerenlanden CO² Neutraal'.
• Vijftien organisaties ondertekenden donderdag het 'Energieconvenant Vijfheerenlanden CO² Neutraal'. Foto: Leendert Kamsteeg

Vijftien organisaties ondertekenen 'Energieconvenant Vijfheerenlanden CO² Neutraal'

Algemeen 232 keer gelezen

EVERDINGEN • Vijftien organisaties ondertekenden donderdag in Everdingen het 'Energieconvenant Vijfheerenlanden CO² Neutraal'. De doelstelling van dit akkoord is dat de betrokken partijen binnen drie jaar het energieverbruik, dan wel de CO²-uitstoot met minimaal tien procent verlagen ten opzichte van 2015.

Iedere deelnemer is vrij in de wijze waarop zij denken hun doelstelling te kunnen behalen. Onder meer Plexwood, Bosal Nederland, Parts Express en Compressor Systems Holland zetten een krabbel onder het convenant. Ook de gemeenten Leerdam en Zederik worden bij het project betrokken, al zijn zij op dit moment nog meer betrokken bij het Blauwzaam-project.

Beste beentje voor
De gemeente Vianen is initiatiefnemer van dit convenant, dat op het moment van ondertekening van start ging. Wethouder Frank Meurs van Milieu en duurzame ontwikkeling maakte tijdens de ondertekening bekend dat zijn gemeente de komende drie jaar 450.000 euro extra in duurzaamheid stopt. Dit bedrag komt bovenop de 30.000 euro die op dit moment al jaarlijks besteed wordt.

Meurs: "Als overheidsorgaan is het ook onze taak om dergelijke processen op gang te brengen. Dat is een belangrijke reden waarom we voor het convenant hebben getekend." Vianen investeerde in het kader van duurzaamheid eerder al in elektrische fietsen en auto's. "En met de zonnepanelen die we hebben geplaatst bij het Sportcentrum Helsdingen en het stadhuis zetten we ook ons beste beentje voor."

Voortgang
Begeleider Jos van Oosten had verwacht dat meer kleine bedrijven zich zouden aanmelden. "Maar ik heb goede hoop dat er de komende maanden nog wat aanmeldingen volgen." De deelnemers zullen hun energieverbruik en CO²-uitstoot uiteindelijk ook in kaart brengen. De voortgang van de doelstellingen wordt periodiek en voor een periode van ten minste één jaar inzichtelijk gemaakt.

E-lekstroom
Energiecoöperatie e-Lekstroom besloot om af te zien van deelname. "We hadden graag betrokken willen zijn bij het opstellen van het convenant, het vaststellen van de individuele doelen, ondersteuning bij het bereiken van de doelen en het vergroten van het draagvlak voor duurzame maatregelen in Vianen als geheel. Maar de doelen zijn totaal niet ambitieus en gaan ook geheel voorbij aan de eisen uit de Wet Milieubeheer, die veel strenger zijn. In onze ogen ontbreekt de ambitie", liet woordvoerder Peter Beumer weten.

De Knotwilg uit Everdingen zorgt gedurende de periode van drie jaar voor de coördinatie en ondersteuning. Bedrijven die op het moment van ondertekenen nog niet aanwezig waren, kunnen zich tijdens de periode alsnog aansluiten bij het convenant.

Leendert Kamsteeg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden