Afbeelding

Boom uit Vianen genomineerd voor Boom van het jaar verkiezing

Algemeen 556 keer gelezen

VIANEN • Uit 148 inzendingen heeft de jury de boom 'Capitein ter Zee' in Vianen genomineerd als inzending van de provincie Utrecht. De boom maakt hiermee kans om de Nederlandse inzending te worden voor de Europese Boom van het Jaar verkiezing. Stemmen kan tot 16 oktober, 12:00 uur, via www.deboomvanhetjaar.nl.

De verkiezing van de Nederlandse Boom van het Jaar wordt georganiseerd door SBNL Natuurfonds om het belang van bomen en de bijzondere, vaak historische en emotionele, verhalen van de bomen onder de aandacht van het publiek te brengen. 

Capitein ter Zee
De genomineerde boom uit Vianen, een rode beuk, draagt de naam 'Capitein ter Zee' en is te vinden op de begraafplaats Sparrendreef in Vianen.

De 190 jaar oude beuk heeft zijn naam te danken aan de op 11 oktober 1829 overleden J. Carpentier, die deze titel ook droeg. De wortels van de boom zijn ondergronds als engelenvleugels om de keldermuur heen gevouwen. Bijzonder genoeg heeft nog geen enkel worteltje zich door deze muur heen gewerkt. De wortels hebben zich dus echt als een beschermmantel om het keldergraf heen gevormd. Bovengronds beschermt de boom het graf door de horizontale groeiwijze.

De boom is ongeveer 22 meter hoog en heeft een stamomtrek van maar liefst 7,21 meter. Deze Capitein heeft met de jaren een iconische status gekregen voor de begraafplaats en daarom is er ook veel rekening gehouden met de boom bij de verdere ontwikkeling van de begraafplaats.

De boom met de meeste stemmen wordt op 17 oktober bekend gemaakt en daarmee gekozen tot de Nederlandse Boom van het Jaar 2019. 
 

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws gisteren
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden