• Utrechts Landschap gaat polder De Eendragt beheren.
• Utrechts Landschap gaat polder De Eendragt beheren. Foto: utrechts landschap

Utrechts Landschap koopt weer stukje Viaanse polder

Algemeen 836 keer gelezen

VIANEN • Dankzij de steun van zo'n duizend particuliere sponsoren en een bijzondere schenking heeft stichting Utrechts Landschap de Viaanse polder De Eendragt kunnen kopen. Het natuurgebied was in bezit van een particulier.

In totaal werd ongeveer een derde van het benodigde bedrag bij elkaar gebracht door zogenaamde 'beschermers' van Utrechts Landschap, na een oproep van de organisatie. Zowel bestaande als niet-bestaande donateurs droegen bij aan het aankoopbedrag. De rest kwam uit eigen middelen van Utrechts Landschap.

Polder De Eendragt is 9 hectare groot en ligt in de uiterwaarden van Vianen. Dit voormalig landbouwgebied grenst aan het in 2018 door Utrechts Landschap ook al aangekochte natuurgebied Middelwaard. De Eendragt lig in het opgestuwde traject van de Lek en is botanisch zeer waardevol. Dit komt vooral door de kalkrijke zandige bodems in het gebied, zo schrijft Utrechts Landschap in de bekendmaking.

Er zijn zeldzame stroomdalplanten als brede ereprijs en veldsalie in het gebied te vinden. Deze planten hebben zich via het rivierenstelsel vanuit Midden-Europa naar Nederland verspreid. Door de afwisselende vegetatie biedt de polder bovendien ruimte aan talloze soorten vogels.

Naast het natuurlijke reliëf, ontstaan door afzettingen in de rivier, heeft het gebied ook door de mensen aangelegd reliëf. Deze zogeheten rabatten zijn van cultuurhistorisch belang en de natuur is dol op de kleinschalige overgangen van hoog naar laag.

Utrechts Landschap zal het beheer van polder De Eendragt richten op kwaliteitsverbetering en uitbreiding van de stroomdalvegetaties. Het is een prachtig gebied met dotterbloemen, orchideeën, patrijzen en graspiepers. Ook wil het organisatie in het gebied ruimte bieden voor recreanten om te genieten van de aanwezige natuur. Utrechts Landschap noemt zichzelf dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. De organisatie werd in 1927 opgericht. Utrechts Landschap heeft momenteel zeshonderd vrijwilligers, bijna dertigduizend beschermers en 65 commerciële 'vrienden'.

De organisatie koopt regelmatig natuurgebieden aan en ontwikkelt deze als het nodig is. Die natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen, dat vindt Utrechts Landschap erg belangrijk. Daarnaast heeft de stichting belangrijk monumentaal erfgoed onder haar hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 werkende molens en ook nog Kasteel Loenersloot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden