• Joy Jansen (r) en haar tante Mary den Oudsten met de marimba en de grote trom.
• Joy Jansen (r) en haar tante Mary den Oudsten met de marimba en de grote trom. Foto: Levien Vermeer

Slag Inn in Hagestein beleeft twintigste editie

Algemeen 739 keer gelezen

HAGESTEIN • The Survivors organiseert zaterdag 25 mei voor de twintigste keer haar Slag Inn in Hagestein. Er zijn de hele dag door activiteiten.

De drumband in Hagestein bestaat niet meer, maar enkele leden bleven verder spelen op de grote trom en ander slagwerk, onder de toepasselijke naam The Survivors. Zij vormen nu al 20 jaar een mallet percussionband met elkaar, zoals de slagwerkgroep officieel aangeduid wordt. Joy Jansen (24) vertelt: "Mijn ouders zijn twee van die 'overlevers' en op hun repetitieavond kwam oma oppassen. Maar toen ik 8 was werd ik boos dat ik niet mee mocht, en zo ben ik bij de muziek terecht gekomen." Ook haar broer en zus, ooms, tantes en nichtjes zijn lid. Mary den Oudsten (53) zegt met een knipoog naar haar nicht Jansen: "Het leuke is dus dat de leden hun kinderen meebrachten. De volgende generatie moet opschieten als ze ook voor nieuwe aanwas willen zorgen." De groep organiseert zaterdag 25 mei de twintigste editie van het jaarlijks terugkerende slagwerkspektakel Slag Inn. De muzikale invulling heeft Jansen voor haar rekening genomen, wat betekende dat bestaande arrangementen aangepast moesten worden, vertelt ze. "Wij hebben de marimba, xylofoon, bells, basgitaar en een uitgebreid slagwerk-, maar bijvoorbeeld geen vibrafoon in onze groep. Arrangeren is een kwestie van luisteren naar wat je hoort, en bedenken wat je er bij kunt maken." Ze vervolgt: "Voor dit jubileum pakken we uit met leuke workshops, zoals 'Muziek op schoot' voor peuters, een kennismaking met ritme voor basisschoolleerlingen, en spelen op 'vuilnis', waarvoor ze potten, pannen en emmers mee mogen nemen."

Er is natuurlijk een optreden van The Survivors, maar daarnaast speelt ook de sambaband De Bommelero's uit Zaltbommel, net als de professionele slagwerkgroep Circle Percussion. Deze laatste groep verzorgt ook nog het programma 'Beats on barrels', oftewel drummen op olievaten, verzorgen voor personen vanaf 14 jaar die dit graag eens willen proberen. "Als afsluiting van de dag mogen alle workshoppers het laatste nummer met Circle Percussion meespelen. En tussen de optredens door maakt het dweilorkest De Batenbouwers uit Nieuwegein er een swingend feestje van", besluit Jansen.

De slagwerkgroep heeft een grote impact op haar leven gehad, vertelt Jansen. "Het is de reden dat ik op het conservatorium belandde, en uiteindelijk koos voor een studie muziekdocent." Ze speelt marimba, basgitaar, drum en piano, ze zingt, dirigeert en arrangeert. Den Oudsten vult aan: "Daar profiteren wij weer van. Als iemand moeite met een stuk heeft, geeft Joy tips voor het spelbegrip." Jansen zegt gedecideerd: "Je kunt de noten wel uit je instrument krijgen, maar dan heb je nog geen muziek. Pas als het in je hoofd zit, dan komt het uit je handen."

De groep beperkt zich niet tot een speciaal muziekgenre. Den Oudsten noemt een heel rijtje op: "We spelen covers van bekende nummers, klassieke werken, hardrock, een medley van Normaal, en nummers van Simon en Garfunkel. Het brede repertoire en de verschillende stijlen maken het juist leuk, die geven herkenbaarheid." Jansen vult aan: "Het mee wiegen en playbacken van het publiek is een goede graadmeter voor de waardering van ons spel." Den Oudsten concludeert: "Muziek betekent voor mij: plezier, verbinden en een uitlaatklep."

Slag Inn is gratis toegankelijk voor inwoners van Hagestein en alle andere belangstellenden. "We zijn superlaagdrempelig, dus wie weet levert het muziekevenement ons nog nieuwe leden op", hoopt Jansen. De workshops op zaterdag 25 mei vinden plaats tussen 09:00 en 17:00 uur. Het concert begint om 20:00 uur op het plein voor dorpshuis De Biezen in Hagestein. Voor de workshop 'Muziek op schoot' is aanmelden noodzakelijk, dit kan via info@survivorshagestein.nl.

Levien Vermeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden