• Blusboot De Weer te zien in Vianen.
• Blusboot De Weer te zien in Vianen. (Foto: PR Sleepbootdagen )

Blusboot op Viaanse Sleepbootdagen

  •   282 keer gelezen

VIANEN • Blusboot De Weer uit Zaanstad is donderdag 30, vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni te bewonderen op de Nationale Sleepbootdagen in Vianen.

De komst van de blusboot past perfect in het thema van het evenement dit jaar, dat is namelijk brandbestrijding. Met hulp van de blusboot uit de Zaanstreek worden de Sleepbootdagen in Vianen op donderdag 30 mei dan ook spectaculair geopend.

Blusboot De Weer is een varend monument, ze werd in 1957 gebouwd nadat een paar jaar eerder een felle brand enkele pakhuizen van het bedrijf Zaans Veem in de as had gelegd. Het was de grootste brand die ooit in de Zaanstreek woedde. Het nablussen duurde drie weken, er moesten zo'n honderdvijftig brandweermensen ingezet worden. Mede omdat de getroffen pakhuizen volgepakt waren met onder meer cacaobonen, bedroeg de schade zo'n 11 miljoen gulden.

Tijdens haar actieve dienst is blusboot De Weer ingezet bij een aantal grote en kleine branden. Pas in 2015 werd De Weer uit de vaart genomen. Stichting Blusboot De Weer zorgt er sindsdien voor dat het vaartuig voor de Zaanstreek behouden is gebleven. Een aantal (oud)-brandweermannen, waaronder de bemanningsleden van de boot, onder- en behouden in eigen beheer dit uniek stukje cultureel varend erfgoed. De organisatie van de Nationale Sleepbootdagen is er trots op zij De Weer naar de Nationale Sleepbootdagen Vianen hebben weten te krijgen. Dit is mede dankzij de hulp van Ondernemersvereniging Vianen (OVV), die in financieel opzicht hun steentje hebben bijgedragen.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }