Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Vervuild water weggepompt uit afgedamde sloten bij Spijk

Algemeen 355 keer gelezen

SPIJK • Waterschap Rivierenland is vorige week gestart met het wegpompen van het vervuilde water uit de sloten in het afgedamde gebied bij Spijk. Daarmee wordt voorkomen dat dammen overstromen bij regenval.

Het wegpompen gebeurt via buizen over de Zuiderlingedijk naar de Linge bij de verkeersbrug bij Gorinchem. Op de rivier is de verdunning groot, waardoor het risico voor ecologie en natuur klein is. Metingen bevestigen dit. Door het hier af te voeren, wordt het Natura 2000-gebied met kwetsbare natuur ontzien.

"Door dammen te verleggen, verkleint het Waterschap het afgedamde gebied", schrijft de gemeente West Betuwe in een persbericht.

Oplossingen
De vervuiling werd eind maart vastgesteld. De gemeente West Betuwe werkt sindsdien aan oplossingen voor de lange termijn. Dat gebeurt in samenwerking met Omgevingsdienst Rivierenland, Waterschap Rivierenland, provincie Gelderland, Sent One en The Dutch. Het Waterschap heeft de waterkwaliteit binnen en buiten het afgedamde gebied onderzocht. Het adviesbureau van Sent One heeft metingen gedaan naar het grondwater.

De resultaten van dit onderzoek zullen nog worden beoordeeld door de Omgevingsdienst. De provincie is verantwoordelijk voor het grondwater en hun toezichthouder kijkt dan ook mee. De provincie Zuid-Holland en de gemeente Gorinchem zijn op de hoogte van de vervuiling.

Nadat uit metingen bleek dat er metalen in het oppervlaktewater zaten, hebben Sent One en het Waterschap gezorgd dat deze vervuiling binnen het afgedamde gebied bleef. Daarvoor hebben zij gronddammen aangebracht in verschillende watergangen. Vervolgens is om het bouwterrein een kleidam aangelegd. Zo is het slootwater ingedamd en kan regenwater niet vanaf het terrein in de omliggende sloten lopen.

Enkele sloten zijn weer vrijgegeven, ten zuiden van het Lingebos. Voorlopig geldt nog het advies het water in het afgedamde gebied niet te gebruiken.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Fenne las zelfverzekerd en rustig voor.
Fenne uit Ameide wint regiofinale voorleeswedstrijd en plaatst zich voor provinciale finale Nieuws 5 uur geleden
• Joke in de opslag van de Voedselbank Vianen.
Joke is hét gezicht van Voedselbank Vianen: 'Doe dit met zóveel liefde en plezier' Nieuws 8 uur geleden
• Het eiland.
Nieuwbouwplannen op het Eiland in Leerdam krijgen vorm: drie woontorens met 126 appartementen Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden