ingezonden mededeling

Nu een huis kopen of toch nog even wachten?

  •   464 keer gelezen

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Het aanbod is stukken kleiner dan de vraag. Veel mensen vragen zich dan ook af of het wel verstandig is om op dit moment een huis te kopen. Betaal ik niet veel te veel? Kan ik niet nog beter een paar jaar wachten? Gelukkig is er al een afvlakking te zien wat betreft de prijzen. Ze stijgen iets minder hard dan afgelopen jaren, maar dalingen zijn over het algemeen nog niet te zien. Of je het beste nu een huis kan kopen of nog een paar jaar wil wachten is afhankelijk van wat je zelf wil. In dit artikel worden een aantal redenen genoemd waarom je wel of niet nu een huis zou moeten kopen.

Waarom in deze tijd wel verhuizen?
Er zijn verschillende redenen waarom je nu wel een huis zou moeten kopen. Een belangrijke reden is het verband tussen de huidige rente, huizenprijzen en je leenvermogen. Zo is op dit moment een hypotheek erg goedkoop. 

De rente is erg laag
De huidige rente schommelt op dit moment rond de 2%/3%. Een hypotheek is dus erg goedkoop wat het aantrekkelijk maakt om een huis te kopen. De lage rente heeft als gevolg dat mensen een woning gaan kopen wat er weer voor zorgt dat de huisprijzen stijgen. Ook dit heeft weer invloed op je leenvermogen. Als de hypotheekrente stijgt, zal je leenvermogen afnemen wat het moeilijker maakt om een huis te kopen. Wanneer je de maandelijkse kosten voor een koophuis vergelijkt met huren blijven de huurprijzen elk jaar stijgen maar de maandelijkse hypotheeklasten niet. Bij een koophuis moet je echter wel rekening houden met andere kosten aan het huis. 

Prijzen zijn relatief laag
De huisprijzen zijn relatief laag wanneer er een vergelijking wordt gemaakt met het begin van de crisis. Dit is wel afhankelijk van in welke regio je een huis zoekt. De huizenprijzen in Amsterdam en Utrecht blijven stijgen. In de provincie Groningen, behalve de stad Groningen, zijn de huizen het relatiefst goedkoop. In verschillende delen in het zuiden van Nederland stijgen de prijzen het minst.  

Waarom wachten met het kopen van een huis?
Wanneer je nu je huis in een grote stad verkoopt kan je een veel hogere verkoopprijs verwachten dan als je hem 10 jaar geleden te koop had gezet. Naast de prijs van het huis komen er ook nog andere kosten bij het kopen van een nieuw huis kijken. 

Verhuizen kost veel tijd 
Een huis koop je alleen als je van plan bent om hier jaren in te blijven wonen. Je betaalt overdrachtsbelasting en wil waarschijnlijk ook nog wel wat aanpassingen doen aan het huis. Daarnaast kost het verhuizen veel tijd. Alle spullen die je de afgelopen jaren hebt verzameld zal je moeten uitzoeken, inpakken en vervolgens weer uitpakken. Het inhuren van een verhuisbedrijf kan je tijdens de verhuizing veel tijd schelen. Om de verhuizing te vergemakkelijken zou je ook na kunnen denken over het huren van een verhuislift.  

De financiële risico's
Een hypotheek brengt financiële risico's met zich mee. Je hebt een jarenlange verplichting en je moet je goed beseffen dat je dit maandelijkse bedrag niet kan verlagen of je huis zomaar kan verkopen. Bij arbeidsongeschiktheid zul je toch dezelfde kosten moeten betalen. Het is tevens mogelijk je hiervoor te verzekeren. 
 

Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }