• De volle Grote Kerk tijdens het concert vorig jaar.
• De volle Grote Kerk tijdens het concert vorig jaar. (Foto: Nico van Ganzewinkel )

Kaarten Oranjeconcert Vianen vanaf donderdag af te halen

  •   273 keer gelezen

VIANEN • Jos Voerman en Leo Noordzij zijn al maanden druk met de voorbereidingen voor het Oranjeconcert Vianen. Tickets zijn vanaf donderdag 11 april gratis af te halen bij het Viaanse museum.

Stichting Amaliastein organiseert dit jaar voor het eerst geen activiteiten tijdens Koningsdag, Oranjevereniging Vianen zit wéér in zwaar weer. Het ogenschijnlijk afbrokkelen van de Viaanse Koningsdag sterkt de organisatoren Leo Noordzij en Jos Voerman alleen maar in hun overtuiging: het Oranjeconcert Vianen móét voortbestaan. Niet dat de mannen enige reden tot zorg hebben. De kaarten voor het gratis concert vliegen al jaren als zoete broodjes over de toonbank. Sponsoren vinden is tijdrovend, maar het lukt altijd wel. Bovendien krijgt initiatiefnemer van het evenement, Jos Voerman, sinds vorig jaar steun van Leo Noordzij van stichting Kunst en Cultuur Grote Kerk Vianen. "Dat is zeker een hele opluchting, het begon zwaar te voelen", bekent Voerman. "Vooral omdat ik een zekere verantwoordelijkheid voel om het evenement ook toekomstbestendig te maken." Het organiseren van het Oranjeconcert Vianen is dan ook een hele klus. Noordzij: "We zitten sinds januari eigenlijk bijna wekelijks wel bij elkaar." Het kost bijvoorbeeld veel tijd om de financiën rond te krijgen - immers: Oranjeconcert Vianen is een gratis concert, dat mede mogelijk wordt gemaakt door allerlei lokale sponsoren. Sinds stichting Kunst en Cultuur Grote Kerk Vianen haar helpende hand heeft uitgestoken, is dit fondsen verwerven wel een stukje makkelijker geworden. Noordzij: "Wij zijn als stichting risicodragend, dat is een veel betere constructie dan toen Jos het allemaal alleen deed."

Kippenvel
Oranjeconcert Vianen heeft als doel het vaderlandse lied te promoten, nummers als 'De zilvervloot' en 'Waar de blanke top der duinen', maar ook natuurlijk 'Oranje boven' en het 'Wilhelmus' ontbreken niet. Voerman is ervan overtuigd dat de nostalgie die tijdens het concert de boventoon voert, juist het succes van de formule is. Voerman: "Dit concert geeft glans aan de Viaanse Koningsdag. Het is een machtig gezicht als die hele Grote Kerk uit volle borst meezingt met bijvoorbeeld 'Oranje boven'." Hij zingt enthousiast een paar zinnen voor. Noordzij veert meteen op, zegt: "Daar krijg je echt kippenvel van. Heel Vianen kijkt er ook naar uit."

Het grootste mannenkoor van Nederland, De Gouwestem - waar Jos Voerman zelf ook deel van uitmaakt, verleent ook dit jaar weer haar medewerking aan Oranjeconcert Vianen. Zo'n honderd zangers van het gezelschap zijn zaterdag 27 april aanwezig bij het optreden. Ook mannenensemble The Martin Mans Formations is present. Solist is Sterre van Boxtel, Martin Zonnenberg neemt plaats achter het orgel, Mark Brandwijk achter de vleugel en Carina Bossenbroek zorgt voor muzikale ondersteuning op haar panfluit. Natuurlijk ontbreekt ook muziekvereniging Excelsior Hagestein niet. Algehele leiding is in handen van Martin Mans, of zoals Noordzij hem noemt: "De André Rieu onder het kerkdak. Wat hij doet is uniek, hij neemt het publiek écht mee tijdens zo'n optreden."

Kaarten
Oranjeconcert Vianen is een gratis concert, maar vanwege de populariteit is het noodzakelijk om vooraf een kaartje af te halen. Dit kan vanaf donderdag 11 april bij het Stedelijk Museum Vianen aan de Voorstraat 97. Per persoon zijn maximaal twee kaarten beschikbaar. Overigens is er tijdens het concert wel een deurcollecte, de opbrengst gaat dit jaar naar stichting Leergeld Vianen. De deuren van de kerk zijn op zaterdag 27 april open vanaf 18:45 uur.

Ondertussen is Voerman al voorzichtig aan het filosoferen over het concert van 2020. "Dat jaar vieren we 75 jaar bevrijding in Nederland." Hij zingt een stukje van Vera Lynns klassieker 'We'll meet again' - uitgebracht in 1939 en onlosmakelijk met de oorlogsperiode verbonden. "Die mag eigenlijk niet ontbreken." Maar: na het Oranjeconcert Vianen van dit jaar komt er eerst een periode van rust. "Dan gaat alle informatie in een doos en daar kijken we dan een paar maanden niet meer na. Dan moeten we echt even bijkomen."

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Vianen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK