Afbeelding

Historische stoombrandspuit in Vianen te zien tijdens Sleepbootdagen

Algemeen 591 keer gelezen

VIANEN • Tijdens de Nationale Sleepbootdagen in Vianen kunnen bezoekers onder meer een historische stoombrandspuit uit Gorinchem bewonderen. De door Bikker & zonen in 1910 afgeleverde brandspuit heeft gefunctioneerd tot 1940.

In die periode is de stoomspuit vele malen ingezet bij branden in en om de stad. Door de toepassing van motorspuiten werd de behoefte aan de stoomspuit steeds minder, eind 1940 werd de op stoom werkende brandbestrijder buiten gebruik gesteld. Burgemeester en wethouders van Gorinchem hadden destijds echter geen behoefte om de stoomspuit te verkopen, zodat deze gelukkig voor de gemeente behouden bleef. Dankzij het hobbyisme van voornamelijk Gorinchemse brandweerlieden is dit historische brandweermonument voor de toekomst bewaard gebleven. Tot op de dag van vandaag houden de hobbyisten de machine functioneel zodat de machine nog steeds in staat is met stoomenergie een grote hoeveelheid water te verpompen.

Tijdens de Sleepbootdagen zal de bemanning een aantal malen demonstraties geven om het publiek kennis te blaten maken met de kracht van het water. Om de stoomspuit, tijdens de Sleepbootdagen, te laten rijden zijn paarden nodig die in het publiek handzaam en zeer mak zijn. De dieren zijn dan ook zeer aaibaar.

Meer informatie over de stoombrandspuit is hier te vinden. 

De Nationale Sleepbootdagen zijn op donderdag 30 en vrijdag 31 mei en op zaterdag 1 juni. Zie voor het programma op deze website

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden